MOĆNA RUSKA INTERKONTINENTALNA RAKETA OD KOJE STREPE NEPRIJATELJI SPREMNA! Rogozin: SARMAT već na jesen na borbenom dežurstvu!

Plairano je da testiranja najnovije ruske interkontinentalne rakete „Sarmat“ traju tokom cele 2022. godine, dok je na jesen planirano i prvo borbeno dežurstvo, izjavio je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin, piše Kurir.

„Testiranja će trajati tokom cele ove godine, iako planiramo da već krajem ove jeseni u borbeno dežurstvo stavimo i prve serijske rakete“, objasnio je Rogozin za TV kanal „Rusija 24“, prenosi Sputnjik.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ u okviru državnog programa testiranja.

Podsetimo, Rogozin je pre par dana napomenuo da „samo jedna interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ može da uništi polovinu obalekontinenta koji Rusija smatra neprijateljskm“.

„Takva raketa može da uništi polovinu obale kontinenta koji nam se ne dopada zbog svoje agresivne politike“, rekao je Rogozin na obrazovnom maratonu „Novi horizonti“.

Vojni resor je objavio da su potvrđene sve očekivane karakteristike rakete tokom svih etapa leta, a da su probni borbeni blokovi stigli u predviđenu oblast poligona Kura na Kamčatki.

Nakon završetka programa ispitivanja raketni kompleks „Sarmat“ postaće deo naoružanja Strateških raketnih snaga Rusije.

U Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema glavnog raketnog puka koji će upravljati novim raketnim kompleksom. Napredni kompleks „Sarmat“ zameniće rakete „Vojevoda“.

„Sarmat“, kako su istakli u Ministarstvu odbrane, može da pogodi mete na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta, i garantovano može da zaobiđe sve perspektivne sisteme protivraketne odbrane.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare