MAJMUNSKE BOGINJE SVE VEĆA PRETNJA: SZO sazvala hitan sastanak

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvala je hitan sastanak zbog povećanja broja slučajeva zaražavanja majmunskim boginjama. Načini na koji se širi i kako zaustaviti ovu zarazu biće glavne teme sastanka. Britanski sekretar za zdravstvo Sajid Džavid izjavio je da je u Velikoj Britaniji potvrđeno još 11 novih slučajeva, a ukupan broj registrovanih u ovoj zemlji je 20. Slučajevi obolevanja zabeleženi su u Portugalu, Španiji i Italiji.

Kako ističe epidemiolog dr Slavica Maris, u Srbiji zasad nema razloga za paniku:

– Majmunske boginje su virusna zoonoza, što znači da se bolest prenosi sa životinje na čoveka. Ova bolest je endemska za Centralnu i Zapadnu Afriku, predele sa vlažnim tropskim šumama. Redovno je prisutna u tim područjima, a povremeno se izvozi i u druge zemlje, kao što su Sjedinjene Američke Države, zemlje Evrope, Kanadu

Doktorka napominje da majmunske boginje nisu novo oboljenje i da su prema kliničkoj slici slične velikim boginjama.

– Prema kliničkoj slici slične su velikim boginjama, ali imaju blaži tok i manje su opasne. Bolest se sastoji od dve faze, prva, takozvana invazija, koja traje do pet dana i kada osoba ima povišenu temperaturu, groznicu, intenzivnu glavobolju, uvećane limfne žlezde, bolove u krstima i mišićima, i druga, tokom koje dolazi do erupcije kože i nastaje osip, koji se najčešće pojavljuje od prvog do trećeg dana od početka bolesti – ističe epidemiolog, prenosi Republika.

Simptomi

* groznica

* povišena temperatura

* glavobolja

* malaksalost

* bolovi u mišićima

* uvećani limfni čvorovi u određenim regijama

* osip, prvo na licu, a onda i po ostalim delovima tela

Dodaje da se osip najčešće javlja na licu, potom na ekstremitetima, bukalnoj sluznici, konjuktivama, često i na dlanovima i tabanima, genitalijama.

– Virus se dobija direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom putem telesnih tečnosti, kožnih lezija ili preko krvi. Može se dobiti i preko uginulih životinja. Ovakav kontakt najčešće imaju veterinari i ljudi koji se brinu o životinjama. Zato je savet da nikada ne dirate životinje, da ih ne mazite, ma koliko vam divne i interesantne bile – objasnila je Marisova.

Naglasila je da nema univerzalnog leka, te da je vakcina koja je korišćena za iskorenjavanje velikih boginja bila delotvorna i protiv majmunskih.

– Ta vakcina u procentu od 85 odsto štiti protiv majmunskih boginja – zaključila je doktorka.

Na udaru gej i biseksualni muškarci

Kao jedna od tema sastanka SZO biće i to na koji način se virus širi, kao i neuobičajeno visoka zaraženost među gej i biseksualnim muškarcima, prenose britanski mediji.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare