Vlada donela Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, prenosi Blic.

Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Takođe, neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.

Na današnjoj sednici je usvojena i Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta – SEM čime je proširen obuhvat Obveznika sistema energetskog menadžmenta.

Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju Obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare