NOVI RAZVOJ DOGAĐAJA Rusija prestala da izvozi struju u Finsku, a ovo je razlog!

Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju današnji podaci finskog operatora sistema za prenos energije, Fingrid, nakon što je ruska kompanija Inter RAO prošle nedelje najavila da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

Kako prenosi Rojters, Inter RAO je saopštio u petak da će od subote u 01 sat posle ponoći, po lokalnom vremenu, prestati da izvozi struju u Finsku „do daljeg“, jer nije izmiren račun za struju koja je od 6. maja prodata preko panevropske berze Nord Pul.

Dotok ruske električne energije u Finsku je pao rano u subotu sa 87 megavata na nulu, prema podacima Fingrida.

Finski mrežni operator je u subotu naveo da ruske isporuke može da nadoknadi kupovinom švedske električne energije i povećanjem domaće proizvodnje, te da je obustava ruskih isporuka nastala zbog mera ograničenja plaćanja koje su uvele zapadne zemlje, prenosi Kurir.

-Zbog ovih ograničenja plaćanja za isporučenu rusku električnu energiju više se ne mogu izvršavati. Suspenzija je stoga više posledica, a ne ruska kontramera, naveli su iz Fingrida.

Finski operator, prema čijim podacima – Rusija učestvuje sa oko 10 posto u podmirivanju ukupne potrošnje struje u Finskoj – saopštio je prošlog meseca da se pripremio za mogućnost da Rusija smanji isporuke električne energije ograničavanjem kapaciteta prenosa za trećinu, dodaje britanska agencija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare