PREOKRET U CRNOJ GORI Abazović: Spremni smo da potpišemo temeljni ugovor sa SPC

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je, u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, da je inicijativa Otvoreni Balkan u skladu sa Berlinskim procesom i poručio je i da je spreman da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, prenosi Alo.

Abazović je, govoreći o Otvorenom Balkanu, ocenio da je sve što se može iskoristiti kao sredstvo za brzu integraciju u EU dobra stvar.

„Za mene je situacija jednostavna i ne treba je dramatizovati“, poručio je on.

Na pitanje da li je to protiv Berlinskog procesa, odgovorio je odrečno.

„Oni su međusobno kompatibilni. Problem je što ljudi na Zapadnom Balkanu pokušavaju da dramatizuju svako pitanje“, rekao je Abazović i naglasio da inicijative poput Berlinskog procesa, CEFTA i Otvorenog Balkana imaju kao zajedničku poruku regionalnu saradnju.

Abazović je ocenio da je regionu potrebno više poverenja, bolja komunikacija, zajednički projekti i više saradnje između vlada, a manje tenzija i depolarizacije.

„Za to treba da verujemo jedni drugima i da nijedan predlog koji dolazi preko granice ne vidimo kao na nešto neprijateljsko“, poručio je Abazović.

On je naglasio da Crna Gora ne doživljava susede kao neprijatelje, već kao komšije i prijatelje.

„Možda moja teza nije tačna, ali ja čvrsto verujem u nju, a to je da je nacionalizam duboko vezan za korupciju. A političke elite koje žele da promovišu nacionalizam, ne rade to zbog patriotizma, već da bi održale status kvo i sprečile izgradnju institucija. Jer kada budemo gradili institucije, a tu ne mislim samo na Crnu Goru, već i na region, kada budemo izgradili jake institucije onda će i odnosi među ljudima biti bolji, bez obzira koju državu ili versku grupu predstavljaju“ , naveo je Abazović.

Na pitanje da li će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, Abazović je rekao da kada postoji ugovor koji je u skladu sa zakonom i Ustavom, onda nema problema da on bude potpisan.

„A ako govorimo o tome da li ću potpisati sporazum sa SPC? Da! Spreman sam da potpišem bez ikakvim problema. Želimo da promovišemo liberalni kontekst slobode veroispovesti, gde svaki vernik ima ista prava“, poručio je Abazović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare