OVO SU NOVE CENE GORIVA Koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel

Objavljene su nove cene goriva. Evrodizel se će od 15 sati danas do petka 20. maja u isto vreme prodavati po ceni od najviše 202 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 180 dinara za litar, prenosi Blic. U pitanju su iste cene kao i prethodnih sedam dana.

Kada je reč o NIS pumpama, dizel će biti 197 dinara.

Podsetimo, Uredba o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama prvo je usvojena 10. februara, da bi od tada bila produžena više puta. Prema poslednjoj Uredbi, objavljenoj u „Službenom glasniku RS“, ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 31. maja ove godine.

Odakle nam sve stiže nafta?

Prema podacima Agencije za energetiku Srbiji dve trećine nafte dolazi iz Iraka, a jedna trećina iz Rusije i Kazahstana. Preciznije, 45 odsto uvozimo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko 1 odsto iz Norveške, dok nam iz Rusije stiže 15 odsto nafte. Pored toga, oko 23 odsto sirove nafte proizvede se i sa srpskih naftnih polja.

Sve te količine stižu preko Jadranskog gasovoda koji je jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare