ROKOVNIK GLAVNI DOKAZ O SARADNJI INSPEKTORA STOLIĆA I BELIVUKOVOG KLANA Tužilac tvrdi da beležnica pronađena u njegovoj kući KRIJE SVE TAJNE

Suđenje bivšem inspektoru SBPOK-a Božidar Stolić, kom se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi zbog sumnje da je poverljive informacije iz istrage otkrivao klanu Veljka Belivuka za novac, nastavljeno je pregledanjem pisane dokumentacije, među kojom je i rokovnik pronađen kod inspektora prilikom hapšenja.

Rokovnik, u kom su rukom ispisani brojevi registarskih imena, imena i cifre, tužilac je predložio kao jedan od ključnih dokaza, prenosi Blic.

– U ovom rokovniku evidentirane su sve radnje koje je kao policijski službenik preduzimao. Evidentirana su imena i prezimena, ali se vidi da nema ni jednog imena i prezimena da su preduzimanje radnje prema ljudima koje je proveravao u sistemu. Evidentirani su operativni poslovi koje je obavljao, ali njih nema – objasnio je tužilac Saša Ivanić zbog čega je inspektorova beležnica važna.

Stolić je, s druge strane, naveo da je u još dva rokovnika vodio evidencije, a da je samo ovaj pronađen kod njega prilikom pretresa.

– Ovo je rokovnik iz 2019, imao sam još dva, ali sam samo ovaj nosio kući i tužilac ga je predložio kao dokaz zato što je nađen kod mene – rekao je Stolić, a njegov branilac je dodao da je to njegov privatni rokovnik u kom nije ni imao obavezu da evidentira sve što obavlja kao službenu radnju.

Stoliću se, podsetimo, na teret stavlja i da je kroz policijski sistem proveravao određene ljude u sistemu MUP-a kako bi drugom optuženom Berancu Filipu Goluboviću, koji je u sud prebačen iz zatvora u Pančevu, u kom služi kaznu za drugo krivično delo, za novac dostavljao informacije da li je za njima raspisana potraga.

Stolić, kom se na teret stavlja zloupotreba položaja, na prethodnom suđenju negirao je izvršenje krivičnog dela. Tokom iznošenja odbrane Stolić je izjavio da nikada nije bio član kriminalne grupe, tvrdeći da se on borio protiv kriminala.

– Nikada nisam bio član kriminalne grupe, a kamoli grupe koju su predvodili Belivuk i Miljković, jedini kontakt sam sa njima imao u službenim prostorijama. Ne znam kako su mogli da napišu u otpužnici da sam bio pripadnik grupe, kada sam se borio protiv njih – rekao je Stolić.

On je ispričao iznoseći odbranu da je Beranca Golubovića, kom je prema optužnici odavao informacije o potragama za određene osobe kao i detalje iz istrage, koje je on prenosio nepoznatoj osobi, upoznao kada ga je hapsio 2019. i da je nastavio kontakt sa njim jer je izrazio želju da bude saradnik.

Među pisanom dokumentacijom koja je prikazana pred sudom su i izveštaji, koji prema tužilaštvu dokazuju da je Stolić ulazio u sistem i proveravao da li postoji nešto za određene osobe.

– Mi taj dokument ne sporima, vidi se da su ista lica proveravali i drugi, tako da to nije dokaz protiv Stolića – rekao je advokat bivšeg inspektora.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare