PALA ODLUKA Maske više NISU OBAVEZNE na evropskim aerodromima i letovima

Nošenje maski više neće biti obavezno na aerodromima i na letovima u Evropi, saopštili su danas Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), piše Blic.

Kako su naveli, nove preporuke će stupiti na snagu 16. maja, prenosi agencija Rojters. 

– Od sledeće nedelje, maske za lice više neće morati da budu obavezne u avionima, što je u velikoj meri u skladu sa promenljivim zahtevima nacionalnih vlasti širom Evrope po pitanju javnog prevoza – rekao je izvršni direktor EASA Patrik Ki.

Agencije su saopštile da nivoi vakcinacije, prirodno stečeni imunitet i ukidanje ograničenja u nekoliko evropskih zemalja stoje iza odluke da se ukine obavezna preporuka maski koja je na snazi od 2020. godine.

Ali naglašavaju da je nošenje maske za lice „i dalje jedna od najboljih zaštita od prenošenja kovida“.

– Za putnike i avio posade, ovo je veliki korak napred u normalizaciji vazdušnog saobraćaja. Međutim, putnici treba da se ponašaju odgovorno i da poštuju izbore drugih oko sebe. A putnik koji kašlje i kija treba da razmotri nošenje maske za lice – rekao je Ki.

Kako je navedeno, pravila o nošenju maski u avionu će se i dalje razlikovati od avio-kompanije do avio-kompanije nakon tog datuma.

Na primer, od putnika koji putuju letovima ka ili sa destinacije gde je nošenje maski i dalje obavezno u javnom prevozu, može se i dalje zahtevati da nose masku.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare