KREMLJ PRIPREMA UDAR NA NEPRIJATELJSKE ZEMLJE: Formirana specijalna radna grupa, a ovo će biti njen zadatak

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je formiranje radne grupe za međunarodna plaćanja.

Kako prenosi Rojters, jedan od zadataka radne grupe biće utvrđivanje uslova za transakcije sa „neprijateljskim“ zemljama.

Putin je u martu rekao da će Rusija, najveći svetski proizvođač prirodnog gasa, zahtevati od zemalja koje smatra neprijateljskim da plaćaju gorivo u rubljima otvaranjem računa u Gasprombanku.

Poljska i Bugarska su to odbile pa su prošlog meseca ostale bez gasa. Kremlj je poručio da će se isto dogoditi svima koji odbiju nove uslove plaćanja.

Radna grupa osmisliće „infrastrukturu za međunarodna plaćanja, uključujući u ruskim rubljima, s trgovinskim partnerima iz stranih država i teritorija koji sprovode neprijateljske akcije protiv Rusije“, navodi se u nalogu, prenosi Kurir.

Takođe će se razmotriti uslovi plaćanja u rubljima i drugim nacionalnim valutama s prijateljskim zemljama – koje bi uključivale Kinu i Indiju, iako nisu imenovane.

Grupa, koju će predvoditi predsednički savetnik Maksim Oreškin, takođe treba da pronađe mere za smanjenje rizika povezanih sa zamrzavanjem gotovo polovine ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara.

Na listi neprijateljskih zemalja Rusije nalaze se SAD i sve zemlje EU.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare