UDARNA VEST! PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO BITNU PROMENU ZAKONA O ODBRANI – OBAVEZAN VOJNI ROK! Ko će sve, od kada i kako služiti vojsku!

Obavezni vojni rok od 90 dana uvešće se, najverovatnije, od početka 2023. godine. Prva regrutacija obuhvatiće sve mladiće od 18 do 26 godina. Dobrovoljni vojni rok trajaće šest ili devet meseci 

Obavezno služenje vojske u Srbiji u trajanju od 90 dana biće uvedeno, najverovatnije, početkom naredne godine, a prva regrutacija obuhvatiće sve mladiće od 18 do 26 godina.

Konačnu odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka, što je u petak u svom obraćanju naciji najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doneće nova vlada i novi saziv parlamenta posle šire javne rasprave. Ono što se za sada zna jeste da predlog novog zakona predviđa da će vojni rok trajati tri meseca, dok će dobrovoljci ići u vojsku na šest ili na devet meseci. Obavezan vojni rok neće važiti za devojke, ali one će i dalje, kao i do sada, moći da se dobrovoljno prijavljuju i onda da biraju da li će biti samo na osnovnoj obuci od tri meseca ili će u kasarnama ostati i na specijalističkoj obuci na ukupno šest odnosno devet meseci.

Državni oslonac

Oslonac svake države jeste vojska, govorio je vojvoda Živojin Mišić. A vojska, kada je narodna, to je prava vojska!
Vladimir Lazarević, general

Plata vojnika

Kako se planira, regrutacija će obuhvatiti sve mladiće od 18 do 26 godina, a krajnji rok za odsluženje biće 32 godine starosti. Regrutima koji budu redovno služili vojsku biće isplaćivane ‘vojničke naknade’ kako bi se pokrile osnovne potrebe (između pet i deset hiljada dinara), dok će dobrovoljci, kao i do sada, primati plate u rangu plata profesionalnih vojnika, koje trenutno iznose oko 55.000 dinara.

Vojni rok ukinut u januaru 2011. godine

Obavezni vojni rok ukinut je odlukom Skupštine Srbije u januaru 2011. godine. Tada je za ovu odluku glasalo 133 od 135 prisutnih poslanika. Time je, kako je saopštila tadašnja predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, usvojen predlog odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

Ostaće, kako saznajemo, ostavljena i mogućnost služenja vojske bez oružja, a jedan od predloga je da to bude dvostruko duži period, odnosno šest meseci umesto 90 dana, dok neće biti moguće civilno služenje vojske u državnim ustanovama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, inače, prvi je predložio vraćanje obaveznog vojnog roka koji bi trajao 90 dana.

Centri za obuku

* Beograd (komanda)
* Sombor
* Pančevo
* Jakovo
* Valjevo
* Zaječar
* Kruševac
* Leskovac
* Požarevac
* Batajnica
* Niš
* Gornji Milanovac

 Svaki muškarac može da posveti svojoj zemlji 90 dana, ne godinu, ne šest meseci, nego tri meseca. Na nadležnim organima je sada da pokažu računicu koliko bi nas to koštalo. Za ovo se zalažem zbog toga što time muškarci nauče šta je to država, vojska, rodoljublje, zato što steknu drugačiji odnos prema poslu, obavezama, disciplini… Osim toga, osnažili bismo gradove u unutrašnjosti države, gde se nalaze garnizoni. Takođe, danas imamo vrlo malo vojnika dobrovoljaca koji dolaze iz Beograda, Vojvodine, Čačka, velika većina vojnika nam je sa juga Srbije… Mislim da je ovo dobar predlog, a na nadležnim vojnim organima i na parlamentu je da to prihvati ili odbije, naravno posle javne rasprave– istakao je Vučić.

Komentarišući najave, general Vladimir Lazarević kaže da je ovo prava vest, mada prema njegovom mišljenju kasni najmanje nekoliko godina.

– Oslonac svake države jeste vojska, govorio je veliki vojvoda Živojin Mišić. A vojska, kada je narodna, to je onda prava vojska! Srbija se ovim predlogom vraća i svojoj tradiciji i nasušnoj potrebi za daljim jačanjem ukupne bezbednosti, posebno sa aspekta ratne armije. Lično bih se zalagao za šest meseci vojnog roka, ali za početak pozdravljam i ovaj predlog od 90 dana – naglašava Lazarević.

Koje države u Evropi imaju obavezni vojni rok

* Rusija
* Finska
* Švedska
* Norveška
* Danska
* Austrija
* Švajcarska
* Litvanija
* Estonija
* Belorusija
* Ukrajina
* Grčka
* Turska
* Kipar
(napomena: u ovim zemljama vojni rok traje od šest do 12 meseci)

Pukovnik Veselin Šljivančanin takođe poručuje da ga je obradovala vest o vraćanju vojnog roka.

– To je jako dobra vest, prvo za mlade ljude, a onda i za državu. Mislim da je za početak sasvim dovoljno tih 90 dana obuke… Obično se posle prve dve klase vojnika koji odsluže rok izvrši analiza i potom se vidi da li i šta treba da se promeni. U svakom slučaju, ovo je odlična odluka, naravno ako se usvoji i sprovede – naglašava Šljivančanin.

Popuna jedinica

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da nije tajna da u sadašnjim uslovima postoji problem sa popunom jedinica Vojske Srbije.

– Služenje obaveznog vojnog roka jedan je od potencijalnih načina da se na taj problem odgovori. Što se tiče same obuke i dužine trajanja, u ovom trenutku je teško govoriti o procenama. Treba videti kako je taj plan obuke koncipiran. Dok ne budemo znali preciznije detalje, teško je dati konkretnu ocenu… Sama struka širom sveta generalno je podeljena. Jedni misle da je sve manje od devet meseci nedovoljno, dok postoje i oni koji smatraju da je, uz adekvatan program obuke i kasnije pozive na vežbe, tri meseca sasvim dovoljno – zaključuje Radulović, prenosi Informer.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare