SKUPŠTINA DO LETA, VLADA TEK NA JESEN Ni mesec dana nakon izbora nisu poznati konačni rezultati! Evo zbog čega će se rokovi za formiranje vlasti DODATNO PRODUŽITI

Prošlo je mesec dana od predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora, a i dalje ne da nema govora o uspostavljanju institucija, nego još čak nisu poznati ni konačni rezultati?! Zbog prigovora, žalbi, ponavljanja izbora, ali i novog Zakona o izboru narodnih poslanika koji je „rastegao rokove“ sva je prilika da će se nova skupština formirati tek početkom juna dok novu vladu ne bi trebalo očekivati pre kraja leta.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija (RIK) je dužna da u roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prva sednica novog parlamenta mora da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora dok Vlada treba da se formira najkasnije 90 dana od konstituisanja skupštine.

Najveći problem što do dana današnjeg ti rokovi nisu ni počeli da teku ni na republičkom i na lokalnom nivou.

GIK odbio još šest prigovora u Beogradu

Naime, Gradska izborna komisija u Beograduodbila je u ponedeljak šest prigovora koje je podnela koalicija „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, ali to nije kraj proceduralnim postupcima pošto ova koalicija može da podnese žalbu.

Ukoliko to ne učini, u roku od 96 sati ili četiri dana će biti donet ukupan izveštaj o rezultatima izbora. Ukoliko, pak, bude žalbi onda će u GIK-u sačekati da sud odluči po žalbama. Rok je tri dana. Ukoliko sud odbije žalbe, odmah nakon prijema odbijajućih presuda GIK donosi ukupan izveštaj, a ukoliko neka žalba bude usvojena, postupiće po nalogu suda iz presude, na šta se može ponovo ulagati prigovor i žalba.

Dakle, i dalje je neizvesno kada će biti proglašeni konačni rezultati izbora u Beogradu.

SPS se opet žali u Bujanovcu?!

S druge strane, objavljivanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora do sada su najviše kočili izbori u Velikom Trnovcu gde je u sredu Opštinska izborna komisija odbila žalbu SPS-a i donela odluku da se izbori ne ponavljaju.

Na taj način će u parlament kao poslanik ući Šaip Kamberi sa liste „Koalicija Albanaca doline“, a socijalisti će ostati bez jednog mandata što znači da će umesto 32 imati 31 poslanika. Međutim, lider SPS Ivica Dačić se ne predaje i najavio je novu žalbu pošto je, kako kaže, „glasao čovek za koga postoji potvrda da nema važeća dokumenta“.

– Čisto je, biće podneta i krivična prijava protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio tog birača – kazao je Dačić.

Po svemu sudeći, i taj proces će se odužiti do konačnih rezultata.

Zbog toga izvršni direktor „CESID“-a Bojan Klačar nije optimista da će se uskoro formirati ni republička ni beogradska skupština.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare