UŽIVO VUČIĆ POSLE SASTANKA SA NEMAČKOM MINISTARKOM ODBRANE: Imali smo sadržajne i otvorene razgovore! Srbija čuva mir i stabilnost

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht boravi danas u Beogradu i sastala se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Imali smo sadržajne, otvorene i iskrene razgovore i čini mi se da angažman koji Nemačka pokazuje za region Zapadnog Balkana govori o njihovoj želji da se približimo Evropskoj uniji. Nemačka je najvažniji partner Srbiji i očekujemo da trgovinska razmena bude oko 7,5 milijardi evra što je neverovatno – rekao je Vučić, prenosi Kurir.

Ističe da je obavestio Lambrehtovu da će Srbija da čuva mir i stabilnost te da nije govorio loše o nekim drugima u regionu jer to Srbija ne radi.

– To rade neki drugi i njima na čast, a ko je koliko govorio istinu moći će da se vidi u narednih šest meseci pa će biti jasno ko se služio neistinama. Imamo veliki prostor u razvoju naših zajedničkih odbrambenih mehanizama i saradnje u oblasti odbrane, potpisali smo krovni sporazum 9. juna 2021. na osnovu kog možemo mnogo toga da razvijamo i već ove godine imamo značajno mnogo više aktivnosti.

– Danas smo govorili i o sukobu u Ukrajini, o pitanju pravne i političke prirode sukoba postigli smo saglasnost, a ministarka mi je na učtiv način prenela očekivanja o ponašanju Srbije po ovom pitanju. Govorio sam o poziciji Srbije, govorili smo i o pregovorima s Prištinom, zahvalio sam se Nemačkoj što su sinoć organizovali susret i sa Kurtijem i što smo mogli da razgovaramo, ma kako – rekao je Vučić.

Vučić je potom preneo reči nemačke ministarke da je važno da razgovaramo, da budemo fer i pošteni jedni prema drugima pa makar se svađali, jer se tako u demokratskom društvu razgovara o budućnosti.

– Ja verujem u bolju budućnost kao što verujem u dobre namere nemačkih partnera na našem evropskom putu – kazao je Vučić.

On se zahvalio na pažnji nemačkim sagovornicima u prethodna dva dana i nemačkoj ministarki na poseti Srbiji.

– Uvek je dobrodošla, a ja ću sutra u 18 sati odavde govoriti o svemu što nas čeka. Iako imamo stabilne finansije, moramo da vidimo šta ćemo sa podrškom jer vidimo da mnoge zemlje imaju probleme. Zato su nam važni česti i odgovorni razgovori sa nemačkim partnerima – kaže Vučić.

Stav Srbije o ratu u Ukrajini

– Srbija je zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini i to nazvala ratom koji krši međunarodno pravo. Srbija se nije sakrila i to je za pozdraviti – rekla je nemačka ministarka.

Vučić je još jednom ponovio da želi da sačuva mir i stabilnost.

– Ja sam više od 6.000 puta javno govorio o teritorijalnom integritetu RS i BiH i poštovanju Dejtonskog sporazuma. Rekao sam ministarki da ćemo u narednim mesecima videti ko je govorio istinu. 1999. godine niko nije govorio o teritorijalnom integritetu Srbije, dok se danas govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine… Ja razumem šta je politka sile i znam koliko smo mali, i zato hoću da čuvamo mir i stabilnost. Samo vas molim za malo poštovanja prema ovoj zemlji – rekao je Vučić.

Lambreht boravi u Beogradu u okviru posete Zapadnom Balkanu i sastaće se sa zvaničnicicma Srbije, najavljeno je iz Ambasade Nemačke u Srbiji.

Sastanak Vučića i Lambreht održava se u Palati Srbija, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare