Da li će Putin i zvanično objaviti rat Ukrajini? Svi čekaju 9. maj da vide njegov naredni potez

Predsednik Rusije Vladimir Putin bi i zvanično mogao da objavi rat Ukrajini i to 9. maja, što bi omogućilo potpunu mobilizaciju ruskih rezervista, veruju američki i zapadni zvaničnici, piše Telegraf.

Na „Dan pobede“ u Rusiji obeležava se sećanje na poraz nacista 1945. Zapadni zvaničnici dugo su verovali da će Putin iskoristiti simbolički značaj i propagandnu vrednost tog dana da objavi ili vojno dostignuće u Ukrajini, veliku eskalaciju neprijateljstava – ili oboje.

Zvaničnici su počeli da se pripremaju ozbiljno za jedan scenario – a to je da Putin zvanično objavljuje rat Ukrajini 9. maja. Putin je do danas insistirao na tome da višemesečni sukob naziva „posebnom vojnom operacijom“, zabranjujući reči kao što su invazija i rat.

– Mislim da će pokušati da pređe sa svoje „specijalne operacije“. On je zakotrljao sve, postavljajući teren da može da kaže: „‘gle, ovo je sada rat protiv nacista, a ono što mi treba je više ljudi. Treba mi još ruskog topovskog mesa“ – rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas prošle nedelje radiju LBC.

Napad na Ukrajinu, zemlju koju vodi predsednik Jevrejin, Putin je od početka klasifikovao kao kampanju navodne „denacifikacije“, opis koji su odbacili i istoričari i politički posmatrači.

Volas je dodao da ga „ne bi iznenadilo, a ja nemam ništa informacije o tome, da će verovatno ovog maja da izjavi da smo „sada u ratu sa svetskim nacistima i da moramo da masovno mobilišemo ruski narod.“

Zvanična objava rata 9. maja mogla bi potencijalno da ojača podršku javnosti za ovaj poduhvat. To bi takođe, prema ruskom zakonu, omogućilo Putinu da mobiliše rezervne snage i regrutuje regrute, za koje zvaničnici kažu da su Rusiji očajnički potrebni usred sve većeg nedostatka ljudstva.

Zapadni i ukrajinski zvaničnici procenjuju da je najmanje 10.000 ruskih vojnika poginulo otkako su počeli sukobi pre nešto više od dva meseca, piše CNN.

„Anemični“ napori Rusa na bojnom polju

Posle niza vojnih i logističkih neuspeha, Moskva je koncentrisala napore na region Donbasa u istočnoj Ukrajini, koji je na prvoj liniji sukoba između Rusije i Ukrajine od 2014. Ali američki zvaničnik je u ponedeljak opisao ruske ratne napore tamo kao „anemične“.

– Oni će ući i onda proglasiti pobedu, a zatim povući svoje trupe, samo da bi pustili da je Ukrajinci vrate – rekao je jedan zvaničnik Pentagona.

Zvaničnik je rekao da problemi koji su mučili rusku vojsku od početka nisu rešeni.

– I dalje imaju problem sa lošom komandom i kontrolom, slab je moral u jedinicama, logistika im je užasna – rekao je zvaničnik.

Ruske snage su takođe želele da izbegnu rizike koji bi mogli da dovedu do daljih žrtava njihovih već istrošenih snaga, rekao je zvaničnik, opisujući kopneni rat u toj oblasti kao „veoma oprezan, veoma mlak.“

U međuvremenu, ukrajinske snage postižu značajan napredak u oblasti Harkova, na severozapadnom kraju regiona Donbas, rekao je zvaničnik.

– Neverovatan napor tamo koji, opet, nije privukao mnogo pažnje, ali to je samo još jedan deo oštrog ukrajinskog otpora koji nastavljaju da demonstriraju – rekao je zvaničnik.

Druge Putinove opcije za 9. maj

Ostalo je još nekoliko dana do 9. maja i Moskva bi mogla da počne da „šmeka“ i druge delove, a ne samo Donbas.

Ostale opcije uključuju pripajanje otcepljenih teritorija Luganska i Donjecka u istočnoj Ukrajini, vršenje velikog pritiska na Odesu na jugu ili proglašenje potpune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljem.

SAD imaju „veoma verodostojne“ obaveštajne izveštaje da će Rusija pokušati da pripoji Lugansk i Donjeck „negde sredinom maja“, rekao je u ponedeljak američki ambasador pri OEBS-u Majkl Karpenter.

Postoje i indicije da bi Rusija mogla da planira da proglasi i pripoji „narodnu republiku“ u gradu Hersonu na jugoistoku zemlje.

Ned Prajs, portparol Stejt Departmenta kaže da postoji dobar razlog da se veruje „da će Rusi učiniti sve što mogu da iskoriste 9. maj u propagandne svrhe“.

– Videli smo kako su Rusi zaista udvostručili svoje propagandne napore, verovatno, gotovo sigurno, kao sredstvo da odvrate pažnju od svojih taktičkih i strateških neuspeha na bojnom polju u Ukrajini – rekao je Prajs na brifingu Stejt departmenta.

On je dodao da bi „bila velika ironija ako bi Moskva iskoristila priliku ‘Dana pobede’ da objavi rat, što bi im samo po sebi omogućilo da povećaju broj regruta na način na koji sada nisu u stanju“.

– Na način koji bi bio ravan otkrivanju svetu da njihovi ratni napori propadaju, da se koprcaju u svojoj vojnoj kampanji i vojnim ciljevima. Sasvim sam uveren da ćemo čuti više od Moskve pre 9. maja – dodao je Prajs.

On je rekao i da je uveren da će svet „čuti više od Sjedinjenih Država, od naših partnera, uključujući NATO, takođe uoči 9. maja“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare