Ruski avion ušao u švedski vazdušni prostor: Odmah poleteli švedski borbeni avioni

Ruski avion je narušio švedski vazdušni prostor južno od švedske regije Blekinge u petak uveče, nakon čega su poleteli švedski borbeni avioni, locirali i fotografisali avion, navodi se u saopštenju švedskih oružanih snaga, kako prenosi švedska javna televizija SVT.

U petak uveče ruski vojni propelerac tipa AN-30 najpre je poleteo istočno od Bornholma, danskog ostrva u Baltičkom moru, a zatim ušao u vazdušni prostor Švedske. Kako navode švedske oružane snage, avion je kratko vreme bio u švedskom vazdušnom prostoru.

– Avion se nalazio istočno od Bornholma, a potom je krenuo prema švedskoj teritoriji. Avion je nakratko narušio švedski zvazdušni prostor, a zatim napustio to područje. Švedska snage pripravnosti za incidente pratile su celi proces i fotografisali incident – navodi se u saopštenju oružanih snaga Švedske.

Ministar odbrane Peter Hultkvist takođe je komentarisao incident.

– Kršenje švedskog vazdušnog prostora krajnje je neprihvatljivo. To ćemo, naravno, diplomatski dati do znanja. Akcija je neprofesionalna i, s obzirom na celokupnu bezbednosnu situaciju, krajnje neprimerena. Švedski suverenitet uvek se mora poštovati“, naveo je ministar u komentaru za SVT, prenosi Telegraf.

Početkom marta četiri ruska borbena aviona narušila su vazdušni prostor Švedske, preletevši iznad mora istočno od Gotlanda.

Ruski napad na Ukrajinu primorao je Švedsku i Finsku da razmotre svoje politike vojne neutralnosti kao najbolji način održavanja nacionalne bezbednosti, a obe zemlje će u narednim nedeljama odlučiti o članstvu u Severnoatlantskom savezu. Zbog toga su iz Kremlja uputili oštre izjave u nekoliko navrata.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare