PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbija neće promeniti stav o Kosovu i Metohiji i sankcijama Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su mnogi na zapadu neodgovorni i da se svakog dana naš narod na Kosovu i Metohiji nalazi na udaru.

– Nemamo šta dobro da očekujemo i sada ću možda oštrije da kažem nego inače, neodgovornost je mnogih na Zapadu, manje me zanima neodgovornost Kurtija, mi čak o tome i ne govorimo, uglavnom se ćuti i manje to ljude zanima. Situacija je, neću reći dramatična, ali nije daleko od dramatične. Svakog dana se naš narod na KiM pod udarom. Mnogi misle da situaciju u Ukrajini nadomeste velikim uspehom na Kosovu i Metohiji. Nemamo mi šta dobro da očekujemo od razgovora, jer nažalost, ne razgovaramo zbog onih koji ne žele da ispune nešto što su potpisali pre 10 godina (ZSO). Niko ih ne tera na to, a nas teraju uz najteže moguće pretnje. Njihovi pokušaji da završe posao, da Srbe sa KiM proteraju ili nateraju da se pomire sa nezavisnošću i u svim tim tobož razgovorima, gde nema razgovora, nego oni naređuju, mi moramo da čujemo. Zbog ustava i naše pozicije ne možemo to da ispunimo. Nekada smo imali stvarni dijalog, danas sa Kurtijem taj dijalog ne postoji – rekao je predsednik Vučić, prenosi Kurir.

– Dobra je prilika da Olaf Šolc može da čuje srpske stavove, ali Srbija neće promeniti njihov stav o Kosovu i Metohiji i sankcijama Rusiji, objašnjava predsednik.

– Nemam prevelika očekivanja, ali imam nadu da će nemački kancelar želeti da čuje i našu stranu – kazao je Vučić.

Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji, Srbija je donela svoje zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, i nemam snage da se osvrćem na izjave jednih ili drugih političara, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, „postoje neki koji nemaju odgovornost, neki su ćutali tokom kapmanje, a sada bi da uvode sankcije i dodovoravaju se nekome“.

– Naša politika mora da bude politika odgovornosti, koja će u svakom trenutku gledati šta su interesi naše zemlje. Mi imamo svoje interese – rekao je Vučić. 

Kako je dodao, čak je i gospodnim Marfi (senator Kris Marfi) nije rekao da sam ja o tome govorio, „a svi domaći mediji su preneli, kako je sve lepo, kako se samo čeka…“

– A govorili smo o sasvim drugoj temi, verujem da ćete takvu izjavu dobiti i od predstavnika američke ambasade, bila je velika delegacija, a pretpostavljam i iz Ministarstva spoljnih poslova, bilo je više o 20 ljudi na sastanku – istakao je Vučić. 

Kako je dodao, o Putinovoj izjavi o Kosovu, govoriće više u petak. 

Kaže i da nemamo mi šta dobro da očekujemo kada je reč o Kosovu i Metohiji.

– Neodgovornost i neozbljnost onih koji podržavaju politiku Aljbina Kurtija me zabrinjanva. Situacija je, da ne bih koristio reči dramatična, ali ne mnogo daleko od toga – rekao je Vučić. 

Mnogi misle, kaže, da iskoriste priliku da situaciju u Ukrajini namomeste i iskoriste za ono na Kosovu.

– Nemamamo mnogo šta da očekujemo, jer mi nažalost ni ne razgovaramo. Niko ih ne tera da ispune ono što su potpisali pre 10 godina. Ali, nas teraju na sve – kaže on. 

Njihov je, ustvari, pokušaj „da završe posao, da Srbe proteraju ili oteraju, da se odsele sa Kosova i da nateraju da se prizna nezavisnost“.

– Veliki sam podržavalac stvarnog dijaloga, a danas sa Kurtijem taj dijalog ne postoji – istakao je Vučić. 

U vezi sa tim, kaže, očekuje da sasluša kancelara nemačke Olafa Šolca, „jer je Nemačka naš prvi partner“. 

– Da li ćemo da pormenimo deo njihovog stava o Kosovu, ne verujem, ali imam nadu da će nemački kancelar hteti da čuje našu stranu – rekao je Vučić, prenosi Blic.

On je danas u Batajnici prisustvovao demonstraciji dela sposobnosti Vojske Srbije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare