VAŽAN DAN U CRNOJ GORI – BIRA SE NOVA VLADA!

Nova crnogorska vlada i predsednik skupštine trebalo bi da budu izabrani na sednici parlamenta koja danas počinje na Cetinju.


Poslanici Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore saopštili su da neće prisustvovati sednici parlamenta jer je, kako su kazali, neustavno zakazana i predstavlja izdaju izborne volje.

Početkom februara smenjen je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, a potpredsjednik koji ga je zamenio, Strahinja Bulajić iz proruskog Demokratskog fronta (DF), odbio je da zakaže sednicu parlamenta u pokušaju da se izbegne formiranje nove Vlade, bez učešća njegovog DF-a.

Dva meseca kasnije podneo je ostavku posle čega je 46 poslanika podnelo zahtev za održavanje sednice parlamenta.

U vladi će osim Građanskog pokreta URA i manjinskih partija biti i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opoziciona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP). Podršku vladi u parlamentu će pružiti Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Djukanovića.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića izgubila je podršku u parlamentu 4. februara posle čega je predsednik Crne Gore Milo Đukanović mandata za sastavljanje vade dao lideru GP URA Dritanu Abazoviću.

Abazović je pokušavao da dođe do sastava vlade koja bi imala podršku od 49 poslanika, što je bitno za odredjene reforme u pravosudju ali nije uspeo da postigne dogovor sa Socijaldemokratama (SD), koji neće podržati vladu.

Abazović je pre dva dana dostavio skupštini program a medju prioritetima je preispitivanje spornih i nezakonitih odluka prethodnih vlada i državnih organa u pravcu njihovog hitnog revidiranja, donošenje Zakona o popisu, kao i regulisanje ugovornog odnosa sa verskim zajednicama, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Abazović je u ekspozeu među prioritete naveo dogovor o izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija, izborne reforme, prečišćavanje biračkog spiska, dogovor o uspostavijanju odgovornih i funkcionalnih državnih organa i institucija u kojima će se zakonito postupanje podrazumevati. Tu su i reforma službe bezbednosti, kao i donošenje zakona o preispitivanju porekla imovine.

Među prioritetima je i revizija zatečenog stanja u oblasti prosvete i kulture, kao i preispitivanje svih spornih kadrovskih rešenja u ovim oblastima, posebno na visokim pozicijama, reizbor članova saveta i izvršnih direktora regulatornih agencija, uz izmene i dopune pratećih zakona.

Naveo je i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima, stvaranje ambijenta za nove investicije i zaustavljanje odlaska postojećih investitora, nastavak započetih ekonomskih reformi kako bi se održala stabilnost javnih finansija i nastavile započete socio-ekonomske mere, priprema i realizacija letnje turističke sezone.

Takodje, prioritet je sagledavanje mera na reorganizaciji rada zdravstvenog sistema i donošenje državnih mera za borbu protiv korona virusa.

Abazović je juče zvanično predložio strukturu i sastav svog kabineta. Abazovićeva vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsednika i dva ministra bez portfelja.

Za potpredsednike vlade Abazović je predložio izvršnu direktorku nevladine organizacije Politikon mreža Jovanu Marović, lidera Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i finansija Raška Konjevića i dosadašnjeg potpredsednika Skupštine Crne Gore Ervina Ibrahimovića.

Marovićeva, doktorka politikologije, trebalo bi da bude potpredsednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju, kao i ministarka evropskih poslova.

Joković, dosadasnji poslanik u Skupštini Crne Gore, predložen je za potpredsednika vlade za ekonomski sistem i za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Konjević, magistar ekonomskih nauka, predložen je za potpredsednika vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i za ministra odbrane.

Ibrahimović je predložen za potpredsednika vlade za regionalni razvoj i za ministra kapitalnih investicija.

Za ministra spoljnih poslova Abazović je predložio bivšeg dugogodišnjeg predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, lidera Socijaldemokratske partije od 2002. do 2017. godine.

Na čelu Ministarstva pravde biće advokat Marko Kovač, dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova voditi Filip Adžić, dosadašnji savetnik potpredsednika Vlade za unutrašnju politiku, bezbednost, borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Za ministra finansija je predložen bivši vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, dugogodišnji poslanik u Skupštini Crne Gore.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma biće privrednik Goran Đurović, a ministar sporta i mladih, bivši vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević, koji je i bivši novinar i dugogodišnji poslanik.

Na čelu Ministarstva prosvete biće dugogodišnji profesor i poslanik Miomir Vojinović, savetnik predsednika Opštine Berane, dok će Ministarstvo zdravlja voditi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić, bivši poslanik i bivši predsednik Opštine Berane.

Za ministra javne uprave predložen je Maraš Dukaj, dugogodišnji novinar i profesor i višegodišnji direktor direktorata u Ministarstvu prosvete, a za ministra rada i socijalnog staranja Admir Adrović, bivši dugogodišnji savetnik potpredsednika vlade za regionalni razvoj.

Za ministarku kulture i medija predložena je bivša kustoskinja i predavačica na Univerzitetu Donja Gorica Maša Vlaović, a za ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma aktivistkinja Ana Novaković Djurović.

Za predsednicu Skupštine predložena je Danijela Đurović iz SNP-a, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare