UŽIVO! RAT U UKRAJINI, 63. DAN! Kijev: Ruske snage napreduju na istoku zemlje! Bugarska i Poljska oštro na obustavu ruskog gasa!

Teče 63. dan rata u Ukrajini!

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI – Sreda, 27. april

  • Ukrajinska vojska: Ruske snage napreduju na istoku zemlje
  • Zelenski: Krajnji cilj Rusije je da rasparča celu centralnu i istočnu Evropu
  • Rusija: U svakom trenutku je spreman udar na Kijev!
  • Savetnik Zelenskog: Rat će trajati do kraja godine

Austrija prihvatila ruske uslove plaćanja za isporuku gasa

Nova reakcija Poljske: Prekid isporuke gasa je kršenje ugovora

Nakon što je Bugarska optužila Rusiju da je prekršila sporazum prekidom isporuke gasa, isto je učinila i Poljska.

Reakcija poljskog dobavljača gasa PGNiG na vest da je ruski energetski gigant Gasprom prekinuo snabdevanje zemlje i stigla Bugarska.

PGNiG kaže da je isključenje gasa kršenje ugovora i da će koristiti „sve dostupne ugovorne i pravne lekove da traži kompenzaciju“.

Reagovala je i Bugarska kojoj je, kako je jutros saopštio Gasprom, takođe prekinuto snabdevanje gasom.

Bugarska kaže da je već u potpunosti platila isporuku gasa u aprilu i optužila je Gasprom za kršenje ugovora.

„U ovom trenutku gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu“, rekao je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov.

On je dodao da Bugarska sledi stav EU da ne popušta pred ruskim zahtevima da se gas plaća u rubljama.

Ukrajinska vojska: Ruske snage napreduju na istoku zemlje

Ukrajinska vojska je danas saopštila da ruske snage napreduju na istoku zemlje i da su zauzele nekoliko malih gradova u oblasti Harkova i u Donbasu.Ruske snage napreduju iz Izjuma, koji je već pod njihovom kontrolom, ka Limanu i okolini Severodonjecka, jednog od većih gradova u regionu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, ruske snage zauzele su lokalitete u oblasti Harkova i u regionu Donjecka.

Rusija: U svakom trenutku je spreman udar na Kijev!

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je izjava zamenika britanskog ministra odbrane Džejmsa Hipija koji je rekao da „Ukrajina ima legitimno pravo da napadne rusku teritoriju“ – provokacija.

„Želimo da naglasimo da će direktno podsticanje kijevskog režima na ovakve akcije od strane Londona, u slučaju pokušaja njihove realizacije, momentalno dovesti do našeg srazmernog odgovora. Kao što smo upozoravali, ruske Oružane snage su danonoćno spremne da uzvrate napade visoko preciznim oružjem dugog dometa na centre gde se donose relevantne odluke u Kijevu“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se da „savetnici iz jedne od zapadnih zemalja koji se nalaze u ukrajinskim komandnim centrima u Kijevu, ‘neće predstavljati problem’ kada Rusija bude donosila odluku o uzvratnim akcijama“.

Ranije je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da Ukrajina ima zakonsko pravo da napada vojne mete u Rusiji kako bi poremetila logistiku ruskih Oružanih snaga.

Šef IAEA o ruskoj okupaciji Černobila: Situacija je bila nenormalna i veoma opasna Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) osudio je u utorak privremenu rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilju kao veoma opasnu i ponudio pomoć Ukrajini da popravi štetu u elektrani.

Ruski gas više ne dolazi u Poljsku

Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj, javio je jutros Rojters pozivajući se na podatke iz mreže za prenos gasa Evropske unije.

Poljska državna kompanija za prirodni gas PGNiG saopštila je juče da će Rusija prestati da šalje gas toj zemlji. PGNiG se za većinu svog uvoza oslanja na ruskog gasnog giganta Gazprom.

Ruska energetska kompanija Gasprom opravdala je obustavu isporuka novim pravilima plaćanja izdatim 31. marta, prema kojima „neprijateljske zemlje“ moraju da plaćaju ruski gas u rubljama. PGNiG je odbio da plati u toj valuti.

Litvanski predsednik je zatražio od Nemačke da Ukrajini isporuči tenkove Leopard

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca da isporuči borbene tenkove Leopard Ukrajini, a Nemačku da ubrza isporuke oružja Kijevu.

Zelenski: Krajnji cilj Rusije je da rasparča celu centralnu i istočnu Evropu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ciljevi Rusije prevazilaze aktuelni rat protiv Ukrajine.

Savetnik Zelenskog: Rat bi mogao da potraje do kraja godine

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič dao je svoje predviđanje koliko bi mogao da traje rat sa Rusijom.

Oružje koje su ukrajinske snage nedavno nabavile moglo bi, međutim, da „ozbiljno utiče“ na borbe krajem maja ili početkom juna, rekao je Arestovič u intervjuu objavljenom na Jutjubu u utorak uveče.

Britanski ministar spoljnih poslova: Ako Putin uspe, patnja u Evropi će biti nezamisliva

Yemlje koje se protive invaziji Rusije na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju podršku Kijevu, uključujući nabavku teškog naoružanja, tenkova i aviona, izjavila je u sredu britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ona je rekla da je Zapadu potreban novi pristup, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare