„NIVOI RADIJACIJE U ČERNOBILJU NENORMALNI“ Šef agencije za atomsku energiju u nukelarnoj elektrani: Ruska okupacija je bila veoma opasna

Šef atomske agencije UN kaže da su nivoi radijacije u bivšoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, poprištu višenedeljnih borbi nakon ruske invazije, „nenormalni“.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je novinarima da je ruska višenedeljna okupacija lokacije bila „veoma, veoma opasna“, navodi AFP.

Napuštena elektrana bila je mesto najgore nuklearne katastrofe u istoriji 1986. godine i još uvek se koristi za zadržavanje nuklearnog otpada, piše BBC.

  • Bilo je trenutaka kada su nivoi rasli zbog kretanja teške opreme koju su ruske snage donosile ovamo i kada su otišle. Pratimo taj dan za danom. Situacija je bila apsolutno nenormalna i veoma, veoma opasna – rekao je Grosi.

AFP je preneo da je Grosi govorio upravo kada je stigao do „sarkofaga“, koji je imao za cilj da ograniči radiaktivnu kontaminaciju iz reaktora broj četiri bivše nuklearne elektrane nakon katastrofe 1986. godine.

IAEA je saopštila da je njena misija u Černobilju imala za cilj da isporuči opremu, proveri nivoe radijacije i obnovi zaštitne mere i sisteme za praćenje na lokaciji.

Ruske trupe zauzele su bivšu elektranu 24. februara, prvog dana invazije na Ukrajinu, i tu su ostale nekoliko nedelja.

Radnici su za BBC rekli da su bili primorani da kradu gorivo da bi generatori radili i sprečili opasno curenje radioaktivnog materijala, piše Blic.

UDARNA VEST.ts

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare