UŽIVO 61. DAN RATA U UKRAJINI Blinken posetio Kijev, Gutereš sutra putuje u Moskvu

Danas je 61. dan rata u Ukrajini.

Najvažniji događaji, ponedeljak, 25. april

  • Blinken posetio Kijev

*Gutereš sutra putuje u Moskvu

*Požar u ruskom skladištu nafte

Blinken i američki ministar odbrane bili u Kijevu

SAD je potvrdio da su državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin otputovali u Kijev na sastanak sa Zelenskim u nedelju.

Tu su vest ranije objavili Ukrajinci, ali je SAD odbio bilo šta da komentariše. Međutim, sada su potvrdili da su američki zvaničnici u nedelju bili u Kijevu, kao i da su ga već napustili.

Nastavljeni sukobi u Marijupolju

Generaštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage nastavile raketne i artiljerijske napade na ukrajinske položaje na području čeličane Azovstalj u Marijupolju.

Nastavlja se i granatiranje Harkova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ruske snage sprovode ofanzivna dejstva na istoku Ukrajine, sa ciljem, kako je navedeno, uspostavljanja potpune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti i obezbeđivanja kopnenog koridora između tih teritorija i Krima.

Požar u ruskom skladištu nafte

U skladištu nafte u Fokinskom okrugu u Brjanskoj oblasti izbio je požar, saopštilo je regionalno Ministarstvo za vanredne situacije.

Na mesto požara upućene su vatrogasno-spasilačke ekipe, prenosi agencija Interfaks.

Detalji požara se utvrđuju.

Brjansk se nalazi na jugozapadu Rusije.

Ukrajina kritikuje Gutereša zbog odlaska u Moskvu

Savetnik ukrajinskog predsednika Igor Žovka, kritikovao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša zbog njegovog predstojećeg sastanka u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, ističući da Gutereš „ustvari nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine“.

  • Nije dobra ideja da on putuje u Moskvu. Ne razumemo njegovu nameru da putuje u Moskvu i razgovara sa predsednikom Putinom, rekao je Žovka, prenosi Gardijan.

Naveo je da, „iako su svi mirovni pregovori dobri ako se završe rezultatom“, sumnja da će razgovori koje je inicirao Gutereš dati bilo kakav rezultat.

Gutereš će u Moskvi boraviti u utorak, a za četvrtak je planirana njegova poseta Kijevu, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare