ŠARIĆ I SARADNICI SU OVAKO OBELEŽAVALI KOKAIN! Imali šest oznaka za drogu, jedna ime dobila po ovom čoveku!

Kriminalna grupa Darka Šarića, kako se sumnja, prošvercovala je od 2019. do 2022. godine oko tonu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a hrvatski istražitelji koji su uključeni u međunarodnu akciju, kako prenose tamošnji mediji, otkrili su da je droga koju su oni prebacivali imala oznake „HH“, „Bug“, „Iso“ „Icon“ i „33“.

Hrvatski Jutarnji list otkriva, pozivajući se na izvore iz istrage, da su neke od vreća s kokainom nosile oznaku „munga“, što je bio i nadimak pošiljaoca iz Kolumbije, prenosi Blic.

Kontejneri s bananama

– Kokain je utovarivan u Kolumbiji i Ekvadoru u kontejnere sa bananama, koji su regularno putovali u Evropu. Milan Milovac, kao i Manuel Vulić, bili su zaduženi da se dogovaraju o kupovini kokaina od proizvođača i da angažuju ljude za utovar u kontejnere. Utovarenu drogu su fotografisali i stavljali uređaj za praćenje u kontejner kako bi u svakom trenutku znali gde se nalazi – otkrili su hrvatski istražitelji.

Oni objašnjavaju i da je grupa, koja je delovala dok je Darko Šarić bio u pritvoru, sve pošiljke, utovare, istovare, pa čak i ubistvo najbližeg saradnika Milana Milovca, dogovarala putem Skaj aplikacije za mobilni telefon.

– Bili su prilično opušteni, razmenjivali su fotografije kokaina, dogovarali se o utovaru, istovaru, navodili tačne količine novca, pa čak i likvidaciju. Praktično nisu koristili šifrovanu komunikaciju, već sleng. Recimo, sinonim za kontejner u koji se utovaruje droga u tovar banana bio je „kanta“ ili „kutija“, „raditi svič“ značilo je da vade kokain iz kontejnera u luci. „Čovek stigao živ“, značilo je da je kurir uspešno završio primopredaju kokaina – otkrili su oni.

Izvori podsećaju da je najveća količina količina, kako se sumnja, dopremljena u luku Ploče u Hrvatskoj, koju su u međusobnoj komunikaciji zvali „Poljska“.

Korona i Džiboni

– Koristili su nadimke u komunikaciji, sumnja se da je Darko Šarić bio Korona, njegov uhapšeni advokat Dejan Lazarević Apis, saradnik u Kolumbiji Džiboni. Petar Ćosić, koji je označen kao vođa hrvatskog ogranka grupe na Skaju, bio je Šarac, Paćino i Šef, dok je Manuel Vulić, njegov najbliži saradnik, koji je obuhvaćen i istragom u Srbiji, na Skaju bio Ozun i Džej Balvin, što je inače ime kolumbijskog pevača – obelodanili su sumnje istražitelja upućeni izvori hrvatskih medija.

Angažovali lučke radnike

„Kutija se zeleni ili crveni“

Pripadnici organizovane kriminalne grupe, kako se sumnja, angažovali su i lučke radnike da za njih iz kontejnera sa bananama vade pošiljke narkotika. U razgovorima preko Skaja izveštavali su jedni druge o tome.

– Razgovarali su previše otvoreno, „kanta je na zemlji“ značilo je da je kontejner istovaren sa broda, „kutija se zeleni“ znači da kontejner nije predviđen za skeniranje, a kada kažu „kutija se crveni“, znači da će da ide na skener i da postoji opasnost da droga bude pronađena – otkrili su istražitelji

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare