UŽIVO 56. DAN RATA U UKRAJINI Komandant iz Marijupolja: Živimo poslednje sate; Misteriozni let ruskog aviona do vojne baze u EU

Danas je 56. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Sreda, 20. april

* Novi ultimatum Rusije

* Oglasio se Zelenski

* Britanija obećava više oružja

Misteriozni let iz Moskve do vojne baze u Evropi

Misteriozni avion u utorak ujutro krenuo je iz Moskve ka Evropi, pokazuju podaci Flajt radara, švedske stranice koja prikazuje podatke u stvarnom vremenu o letovima širom sveta.

Odredište transportnog aviona Iljušin Il-76 u vlasništvu ruske kompanije Volga-Dnepr Airlines bilo je označeno kao „nepoznato“. Avion, umesto da ide obilaznim putem zbog zatvorenog EU vazdušnog prostora, prešao je celu Poljsku i Slovačku i posle tri sata leta sleteo u mađarsku vojnu bazu Papa.

Ovo nije prvi takav let. Početkom aprila, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objavio je da je ruski avion sa nuklearnim gorivom sleteo u Papu.

Rusko nuklearno gorivo isporučeno Mađarskoj potrebno je za funkcionisanje nuklearne elektrane Paks koja proizvodi gotovo polovinu električne energije u Mađarskoj.

Sve tri zemlje kroz čiji je vazdušni prostor ruski avion prošao dale su za to dopuštenje jer je, kako je rekao mađarski ministar, „nuklearna energija izuzeta od svih sankcija EU“.

Rusija optužila OEBS da špijuniraju za Ukrajince

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sarađivala je sa ukrajinskom vladom u njenoj borbi protiv Donbasa i pokušala da prikrije zločine ukrajinskih nacionalističkih snaga, rekao je zamenik predstavnika Rusije u UN na sastanku Saveta bezbednosti UN Dmitri Poljanski.

On je optužio SAD i njihove saveznike da stavljaju svoje interese pre interesa Ukrajinaca.

„Dobili smo najnoviji dokaz koliko su prljavi vaši trikovi u izgradnji ‘poretka zasnovanog na pravilima’ kada smo otkrili dokaz da je specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini jednostavno špijunirala za Kijev umesto da beleži kršenje primirja“, rekao je on. Zvaničnik je rekao da Rusija prikuplja još dokaza kako bi pokrenula slučaj protiv posmatrača.

Komandant iz Marijupolja: Živimo poslednje sate

Major Sergej Voljna iz Marijupolja objavio je video poruku u kojoj navodi da on i njegovi ljudi preživljavaju poslednje sate.

U snimku koji je poslao BBC-u i drugim medijima, Voljna je rekao da se njegovi momci neće predati ali je pozvao međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć za 500 ranjenih vojnika i stotine žena i dece za koje tvrdi da se kriju sa njima u Azovstil čeličani.

„Ovo je naše poslednje obraćanje svetu. Možda i poslednje ikad. Moguće je da nam je ostalo svega nekoliko sati. Pozivamo svetske lidere da nam pomognu. Pozivamo ih da organizuju naše izvlačenje i prebace nas u treću zemlju“, rekao je on.

Azovstil je poslednje uporište ukrajinskog otpora u Marijupolju.

Marijupolj u potpunoj blokadi, danas evakuišu civile

Gradonačelnik Marijupolja je rekao da Ukrajina planira da danas evakuše 6.000 civila iz Marijupolja.

Njegov zamenik Sergej Orlov rekao je da je situacija u gradu veoma teška.

– Veoma je teško razgovarati sa ljudima koji su u potpunoj blokadi više od 50 dana. Ne možemo ni da zamislimo kako izgleda njihov život. Dakle, razumete, u gradu ima oko 130.000 građana, oni su još uvek u Marijupolju i žive u stalnim ratnim uslovima, granatiranju, vazdušnim napadima. Juče je Rusija počela da koristi veoma teške bombe. Ne znam šta je to, ali zvuk od njih ide 50 do 60 kilometara oko Mariupolja. I pravi veliku štetu, rekao je Orlov.

On je rekao da je grad u potpunoj blokadi.

– Nedostatak hrane, vode, lekova, pomoći, nedostatak svega. Nedostatak života, rekao bih. Zato je teško. A mi ljudi, naravno, želimo da budemo premešteni na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, rekao je Orlov.

Šarl Mišel stigao u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otputovao je jutros u Kijev. On je stigao vozom i dočekala ga je potpredsednica ukrajinske vlade za evropska pitanja i evroatlantske integracije Olga Stefanišina.

Očekuje se da će se Mišel kasnije danas sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Rusi su dali novi ultimatum braniteljima Marijupolja

Rusko ministarstvo odbrane dalo je ukrajinskim snagama u Azovstalu novi ultimatum, piše Rojters, a prenosi BBC.

-Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovno predlažu da borci nacionalističkih bataljona i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14 po moskovskom vremenu 20. aprila i polože oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ni jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio istu ponudu u utorak,navodi se u saopštenju ministarstva.

Zelenski rekao da je Ukrajina mogla da završi rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom obraćanju sinoć rekao da bi Ukrajina, da je imala pristup boljem oružju, završila ovaj rat.

– Da je Ukrajina imala oružje koje može da se poredi sa onim koji Rusi koriste, do sad bismo već završili ovaj rat – rekao je Zelenski.

„Rusija će gađati trase za isporuku oružja“

Sjedinjene Države veruju da će Rusija ciljati rute koje se koriste za isporuku oružja, u pokušaju da uspori snabdevanje američkog i partnerskog oružja koje ulazi u Ukrajinu.

Ruske snage nisu često gađale pokretne mete poput konvoja ili železničkih isporuka, ali bi mogle da pokušaju da unište mostove, puteve i šine koje se koriste za transport oružja i zaliha u zemlju, rekao je neimenovani zvaničnik.

Britanija obećava više oružja, uključujući projektile Brimstone za Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da planira da opremi Kijev protivbrodskim raketama i lanserima oklopnih projektila – uključujući postavljanje britanskih raketa Brimstone na vozila.

Vest je usledila nakon telefonskog razgovora koji je Džonson imao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i drugim svetskim zvaničnicima, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare