UDARNA VEST! Ovo je ŠARIĆEV MODUS OPERANDI Kilogram kokaina kupovali za 5.000, pa prodavali za 28.000 EVRA, a ovo je detaljan plan šverca od Južne Amerike do Evrope

Kriminalna grupa Darka Šarića, kako se sumnja, razradila je novi plan za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu i sve to dok je narko-bos bio u pritvoru i tako zaradila više miliona evra.

Od predaje Darka Šarića srpskim istražnim organima prošlo je tačno osam godina. Na više desetina ročišta na kojima je pregledano na stotine strana dokumentacije, veštačenja, prisluškivanih razgovora ukazali su na koji način je ovaj kriminalni klan radio i kojim su se trikovima služili.

Istražni organi pomislili su da su zauvek sa ulica sklonili najvećeg narko-bosa na Balkanu, međutim on nije mirovao. Iz zatvora je nastavio svoje poslove sa švercom narkotika, a svog advokata Dejana Lazarevića, kako se sumnja, iskoristio je da bude veza između njega u pritvoru i njegovih saradnika koji nisu „pali“ u akciji „Balkanski ratnik“. Oni su, kako se sumnja, bili raštrkani po celom svetu, a najviše poverenja imali su hrvatski kriminalci, među kojima je i Petar Ćosić, Splićanin koji je već hapšen zbog šverca 330 kilograma kokaina, a koji je takođe ponovo uhapšen protekle nedelje kada i Darko Šarić.

Prema informacijama, Ćosić je bio jedan od važnijih ljudi u klanu Darka Šarića, a podaci do kojih su došli istražni organi ukazuju da je su Šarić i on od 2019. do hapšenja iz Ekvadora organizovali niz pošiljki kokaina koje su varirale od po nekoliko desetina kilograma do onih od po pola tone, da su neki od njih, paralelno s krijumčarenjem kokaina, imali vlastiti posao dostave krijumčarenih kalašnjikova, uzija, ručnih bombi i eksploziva iz BiH pripadnicima francuskog podzemlja.

Dokazi protiv ovog klana jeste razbijena tajna komunikacija koju su pripadnici ovde grupe vodili putem Skaj aplikacije. Svaki pripadnik klana imao je svoj nadimak, a iako je većina identifikovana, postoje imena koja još uvek nisu poznata.

Posebno je zanimljiva osoba koja se skriva iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55, budući je reč o nekome kome su Ćosić, ali i drugi osumnjičeni, pa i ubijeni Milan Milovac Cigla, iskazivali veliko poštovanje. Misteriozni “gospodin 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55” pojavljuje se samo u komunikaciji kojom se dogovara ubistvo Milovca, inače dugogodišnjeg saradnika Darka Šarića koji je pre desetak godina pobegao u Ekvador skrivajući se pred istragom. Sumnja se da se iza ovih imena krije upravo Darko Šarić.

Presretnuti razgovori otkrili su kako su tekli planovi ove kriminalne grupe, ali i sa kojim su se problemima susretali, a kako prenosi Jutarnji.hr narko-klan je imao konstatnih problema sa utovarom kokaina u već postojeće kontejnere s nekom drugom robom, prevoza kontejnera na međunarodnim teretnim brodovima koji plove pod raznim svetskim zastavama te pogotovo problema na koje krijumčari nailaze kad treba kokain izvaditi iz zavarenih kontejnera, a pritom kontejnere s “bananama” pustiti da nastave svoj put prema odredištu. Klan je imao problem i sa nestancima delova isporuka, za koje krijumčari krive jedini druge. Sumnja se da su kilogram kokaina u Ekvadoru plaćali između 4.500 do 5.000 evra, dok bi isti kilogram prodali za 28.000 evra, piše Blic.

Sumnja se i da su Šarićevi saradnici, kako bi bili sigurni da neće doći do krađe droge, snimali utovar kokaina u kontejner i slali ga saradnicima i vođama u Evropi. Time bi se, smatrali su, videlo tačno kako su paketi izgledali kad su ukrcani, koliko ih je bilo, kakav su pečat nosili, a sve kako bi osoba u Evropi lakše mogla izvaditi robu iz kontejnera.

Jutarnji navodi da prva od pošiljki čije se krijumčarenje stavlja na teret Ćosiću i drugima je iz 2019. godine, a radilo se o pola tone kokaina koji je Milovac u jednom kontejneru ukrcao na teretni brod Zlata R., koji plovi pod liberijskom zastavom i koji je nakon 20-ak dana uplovio u antverpensku luku.

– Međutim, osobe koje su angažovali da izvade kokain iz kontejnera u tome nisu uspele, pa je kokain neplanirano drugim brodom nastavio u Hamburg. Tu su angažovali još dvojicu pomagača da u Nemačkoj iz kontejnera izvade kokain. U tome su uspeli tek nakon što su 30. decembra 2019. presreli kamion koji je vozio kontejner te doslovce oteli robu od vozača koji nije niti slutio što vozi. Nemački pomagači za svoje su usluge nagrađeni sa 150 kilograma kokaina, a Šarić je preuzeo ostalih 350 kilograma, te ih prodao za 9,8 miliona evra – prenosi Jutarnji.

Podsetimo, vest da je ponovo uhapšen Darko Šarić, Pljevljak koji se nalazio u kućnom pritvoru dok mu se iznova sudi za šverc više od pet tona kokaina, odjeknula je sredinom nedelje kao „bomba“. Vrlo brzo je obelodanjeno da se Šariću ovaj put, pored švercovanja droge, na teret stavlja i organizovanje ubistva.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare