UŽIVO 53. DAN RATA U UKRAJINI Ruska vojska: Ulazimo u čeličanu u Marijupolju; Zelenski: Ukrajina ne namerava da preda Donbas

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Nedelja, 17. april

  • Rusija dala ultimatum braniocima Marijupolja, traže da polože oružje
  • Eksplozije u Kijevu
  • Oglasio se Zelenski

Ruska vojska: Već ulazimo u čeličanu u kojoj su Azov i marinci

Ruska agencija RIA Novosti piše da su ukrajinski vojnici u Marijupolju odbili da polože oružje.

„Situacija na prvoj liniji je napeta, ali mi konstantno napredujemo. Već ulazimo u čeličanu Azovstal. Druga čeličana Iljiča je praktično naša. Neće biti primirja. Oni su ignorisali našu inicijativu, dobili smo odgovor”, rekao je zapovednik jedinice proruskih boraca koji zajedno s ruskim snagama napadaju Marijupolj.

Zelenski: Nećemo predati istok za prekid rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je ideju da prepusti Moskvi Donbas i deo istočne Ukrajine kako bi zaustavio sukob.tavio sukob.

„Ukrajina i njeni ljudi su jasni. Nemamo pravo na tuđe teritorije i nećemo se odreći svojih“, rekao je Zelenski CNN-u.

Prošao rok za predaju

Nekoliko sati nakon što je prošao rok za predaju, ukrajinske snage koje se skrivaju u čeličani Azovstal u Marijupolju ne pokazuju znakove predaje, prenose strane agencije.

Rusko ministarstvo obrane je danas objavilo da su, prema njihovim saznanjima, u čeličani opkoljeni ukrajinski borci, među kojima je i 400 „stranih plaćenika“, dobili naredbu da pucaju na svakoga među njima ko želi da se preda. Ukrajinska vlada o tome nije objavila nikakvu informaciju.

Preostale ukrajinske snage u Marijupolju i dalje se bore i nastavljaju da prkose ruskom zahtevu da se predaju, rekao je u ukrajinski premijer Denis Šmihal.

„Grad još uvek nije pao“, rekao je Šmihal za ABC i dodao da ukrajinski vojnici nastavljaju da kontrolšu neke delove grada.

Sprema se novi paket sankcija Rusiji?

U okviru šestog paketa sankcija Rusiji, Evropska unija razmatra mere koje se tiču bankarskog sektora, konkretno Sberbanke, kao i restrikcije u oblasti energetike, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

Ona je istakla da je glavni cilj sankcija smanjenje prihoda ruskih vlasti i da EU trenutno „razmatra pametne mehanizme“ koji će omogućiti da u sledeći paket sankcija bude uključena i nafta.

Zvaničnica EU je demantovala kritiku na račun nemačke vlade da „usporava“ usvajanje antiruskih sankcija.

Lajen je navela da je Nemačka mnogo godina podržavala Ukrajinu i odobrila svih pet paketa sankcija koje su predložene u roku od 48 sati, te da EU nikada nije delovala tako ujedinjeno, energično i odlučno kao sada.

Peskov: Rusija može da izdrzi konfrontaciju sa Zapadom

Rusija može da izdrži trenutnu konfrontaciju sa Zapadom, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Možemo, rekao je Peskov za TV Rusija 1 odgovarajući na pitanje može li Ruska Federacija da „uspe“ u konfrontaciji sa zapadnim svetom, za razliku od SSSR-a, prenosi list Izvestija.

Prošao rok za predaju braniocima Marijupolja, nema novih vesti

Danas je u 13 sati po moskovskom vremenu prošao poslednji rok za predaju koji je Rusija dala ukrajinskim vojnicima u Marijupolju.

Ukrajinski zastupnik iz Odese Oleksij Gončarenko rekao je za BBC da se ukrajinski vojnici u Marijupolju neće predati Rusiji.

-Razgovarao sam sa njima juče i znam da će se boriti do kraja, rekao je.

Kijev: Danas nema humanitarnih koridora, nije postignut dogovor o pekidu vatre s Moskvom

Ukrajinske vlasti najavile su danas obustavu humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz istočne Ukrajine pošto nije postignut dogovor sa ruskom vojskom o prekidu vatre.

-Jutros sa okupatorima nismo uspeli da se dogovorimo o prekidu vatre na rutama evakuacije. Zbog toga nažalost danas nećemo da otvaramo humanitarne koridore, napisala je na Telegramu potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

na je dodala da ukrajinska strana ulaže napore da se humanitarni koridori ponovo što pre uspostave.

Vereščuk je takođe zatražila da se otvori put za evakuaciju ranjenih vojnika iz razorenog grada Marijupolja.

Duma: Zelenski kupuje vreme svojim izjavama o pregovorima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svojim izjavama o pregovorima sa Rusijom želi da dobije na vremenu, dok traži pomoć od NATO-a, izjavio je danas predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je reagovao na izjavu Zelenskog da je Ukrajina spremna da sa Rusijom pregovora o odustajanju od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u i o statusu Krima, ali tek kad Moskva zaustavi vojna dejstva i povuče svoje trupe, prenosi TASS.

Eksplozije u Kijevu

U glavnom gradu Kijevu čule su se eksplozije, javlja agencija Rojters.

Juče je u vazdušnim napadima na grad jedna osoba poginula, a nekoliko je ranjeno.

U međuvremenu, lokalni medij Kijev Independent kaže da su upozorenja o vazdušnim napadima izdata u gotovo svim ukrajinskim regijama u ranim satima.

Zelenski: Marijupolj može biti spasen borbom ili diplomatijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u subotu razgovarao sa čelnicima Velike Britanije i Švedske o tome kako najbolje pomoći onima koji brane Marijupolj i desetinama hiljada civila zarobljenih unutar opkoljenog grada.

Sudbina Marijupolja može se odlučiti ili borbom ili diplomatijom.

-Ili naši partneri daju Ukrajini sve potrebno teško naoružanje, avione i to bez preterivanja odmah, kako bismo mogli da smanjimo pritisak okupatora na Marijupolj i da razbijemo blokadu, rekao je.

-Ili to činimo kroz pregovore, u kojima bi uloga naših partnera trebalo da bude odlučujuća, dodao je.

Ruski ultimatum braniteljima Marijupolja: Ujutro položite oružje i ostaćete živi

Rusko ministarstvo odbrane postavilo je ultimatum ukrajinskim snagama koje se još uvek bore u opkoljenom gradu Marijupolju da od 6 sati po moskovskom vremenu polože oružje.

Rusija: Srušili smo avion koji je Ukrajini dovozio oružje koje šalje Zapad

Rusija kaže da su njene jedinice protivvazdušne odbrane oborile ukrajinski vojni avion za koji tvrdi da je prevozio pošiljku oružja koju su poslale zapadne zemlje.

Napad se dogodio van grada Odese na jugozapadu Ukrajine, saopštila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući portparola Ministarstva odbrane Igora Konašenkova.

BBC nije nezavisno proverio informacije, a nije odmah jasno ima li žrtava, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare