UŽIVO 52. DAN RATA U UKRAJINI Moskva zabranila ulazak u zemlju Džonsonu, Tras, Volasu; Rusi tvrde: Oborili smo ukrajinski avion

Danas je 52. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Subota, 16. april

  • List Tajms navodi da elitni britanski specijalci (SAS) obučavaju ukrajinske vojnike u Kijevu
  • Eksplozije u Kijevu i Lavovu
  • Zelenski: Dva faktora uticaće na dužinu trajanja rata

Rampa za Borisa Džonsona

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je zabranilo ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Trus, ministru odbrane Benu Volasu, kao i za još 10 članova britanske vlade i političara.

Taj potez je preduzet „s obzirom na neprijateljsku akciju britanske vlade bez presedana, posebno uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima“, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da će uskoro proširiti listu.

Kadirov: Ruska vojska neće posustati

Lider Čečenije Ramzan Kadirov napisao je na društvenoj mreži Telegram da ruska vojska neće posustati.

„Naša snaga je u istini, što znači da smo na dobrom putu! I nijedan ruski vojnik neće stati, neće posustati, neće skrenuti sa pravednog puta. Započeto delo završićemo zajedničkom pobedom“, napisao je Kadirov.

Rusi oborili ukrajinski avion?

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion Su-25 u vazduhu 15 kilometara južno od sela Izjum, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Drugih informacija ili nezavisne potvrde za sada nema.

Rampa za EU vozila u Belorusiji

Beloruske vlasti usvojile su recipročne mere za motorna vozila registrovana u Evropskoj uniji i zabranile njihov ulazak u zemlju, saopštila je pres služba Ministarstva saobraćaja Belorusije.

Zabrana kretanja motornih vozila (automobila i tegljača) registrovanih u EU preko carinske granice Evroazijske ekonomske unije u Belorusiju uvodi se od 16. aprila 2022. godine u ponoć, navelo je Ministarstvo.

Izuzetak važi za slučajeve kada se ovakva motorna vozila kreću preko posebnih prelaza do određenih mesta za prevoz tereta i smenu.

Ograničenje se neće odnositi na motorna vozila koja su ušla u Belorusiju pre 16. aprila do 23. aprila.

Motorna vozila registrovana u EU koja prevoze poštu i stoku kretaće se bez ograničenja.

Kličko: Eksplozije u Kijevu, spasioci na terenu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da spasilačke službe rade na mestu eksplozija koje su odjeknule u Darnickiju, predgrađu Kijeva, preko noći i rano jutros.

Dodao je da je broj žrtava nepoznat.

„Eksplozije su se dogodile u Darnickom okrugu na periferiji grada. Na licu mesta su trenutno spasioci i medicinari. Podataka o žrtvama nema. Još jednom apelujem na sve – nemojte ignorisati vazdušne uzbune! A one Kijevljane koji su ranije otišli ​​i već se vraćaju u prestonicu, molim vas da se uzdržite od ovoga i ostanite na sigurnijim mestima“, napisao je Kličko na Telegramu.

Tajms: SAS obučava Ukrajince

Britanski elitni specijalci SAS-a (Special Air Service) u Kijevu obučavaju ukrajinske vojnike, tvrdi britanski Tajms.

Kako navodi list, SAS-ovci ih obučavaju kako da koriste britanske protivtenkovske ručne rakete tipa NLAW.

Dvojica ukrajinskih oficira rekli su Tajmsu da su britanski specijalci obučavali ukrajinske snage u dva navrata u poslednjih 14 dana.

Pripadnici britanske vojske bili su prisutni u Ukrajini od ruske aneksije Krima 2014. godine, ali su se povukli u februaru.

Izveštaji o britanskim specijalcima koji obučavaju Ukrajince dolaze u trenutku kad Rusija upozorava da bi uplitanje Zapada u sukob, što se odnosi na slanje oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih vojnika, moglo značiti širenje konflikta.

Eksplozije u Kijevu i Lavovu

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i Lavovu na zapadu Ukrajine rano jutros su odjeknule eksplozije, javili su lokalni mediji.

Neposredno pre eksplozija u Kijevu je oglašena vazdušna uzbuna.

Još uvijek se ne zna što je eksplodiralo.

Zelenski: Teško je predvideti koliko će rat trajati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom redovnom noćnom obračanju naciji rekao je da je teško predvideti koliko dugo će rat trajati.

„Naravno, i ja čujem različita predviđanja. Imam mnogo više informacija o namerama i sposobnosti ruske vojske od nekih medija. O potencijalu ruske ekonomije, ali i emotivnom stanju ruskog društva“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dva faktora će odlućiti koliko dugo će rat trajati.

„Uspeh naše vojske na bojnom polju je jako značajan, istorijski značajan. Ali nije dovoljan da očisti našu zemlju od okupatora. Još ćemo ih tući“, rekao je Zelenski.

„I sankcije protiv Rusije su jako važne, ekonomski bolne, ali i dalje nedovoljne da se ruska ratna mašinerija ostavi bez resursa. Tražićemo još jače i destruktivnije sankcije“, dodao je on.

„Ako neko kaže da će rat trajati još godinama i godinama, ja odgovaram: Vi možete postići da rat traje mnogo kraće. Što više i što pri dobijemo svo oružje koje smo zatražili, to će naša pozicija biti jača i mir će doći ranije“, rekao je Zelenski, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare