„ISEKAO“ IM PUT DO KOKAINA IZ EKVADORA I ZBOG TOGA JE MORAO DA UMRE Korleone, Kronos i Feniks sa Hrvatima isplanirali EGZEKUCIJU „Cigle“, hteli da ga dokrajče u bolničkom krevetu

Darko Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Mišić i ostali uhapšeni u velikoj akciji, sumnjiče se da su bili deo kriminalne grupe koja je krajem 2019. i početkom 2020. godine, sa saradnicima iz Hrvatske, organizovala likvidaciju Milana Milovca Cigle, nekada bliskog Šarićevog saradnika. „Cigla“ je likvidiran u Ekvadoru gde se punih 11 godina skrivao od pravosudnih organa Srbije. Ubijen je, kako se sumnja, jer je bio smetnja pripadnicima kriminalne grupe da lično uspostave kontakt sa švercerima kokaina iz Ekvadora i Kolumbije.

Prema dokumentu hrvatskog državnog tužilaštva u koji je „Blic“ imao uvid, ubistvo Milovca u Ekvadoru organizovali su, takođe juče uhapšeni državljani Hrvatske Petar Ćosić zvani Šarac i nepoznata osoba sa kojom je Ćosić bio u kontaktu preko tajne aplikacije za komunikaciju „Skaj“. Zbog učešća u likvidaciji, uhapšen je i izvesni Manuel Vulić, takođe državljanin Hrvatske.

„Nezadovoljni činjenicom da je Milan Milovac, kao osoba koja je preuzela operativna postupanja oko nabavne droge kokain na području Južne i Srednje Amerike, namenjenom za transfer u Evropu, na njima neprihvatljiv način osujetio ostvarivanje kontakta sa dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosom istog prema njima i članova njihove kriminalne grupacije, povezali su se u cilju da Milana Milovca liše života“, navodi se u dokumentu hrvatskih istražitelja, prenosi Blic.

U dokumentu je opisano na koji način su pripadnici ove kriminalne grupe, preko šifrovane aplikacije „Skaj“ planirali izvršenje egzekucije „Cigle“. U dogovore preko „Skaja“ bili su uključeni Petar Ćosić, Manuel Vulić kao i nekoliko drugih osoba koje su se krile iza nadimaka „Kronos“, „Feniks“ i „Korleone“. Sumnja se da se iza nekog od ovih nadimaka kriju uhapšeni Šarić i Lazarević.

„Petar Ćosić je NN osobu preko ‘Skaja’ obaveštavao o sadržaju razgovora koje je ostvarivao sa Milanom Milovcem, a u kojima je ovaj iskazivao izrazitu netrpeljivost prema NN korisniku ‘Skaja’ i osobama iz njegovog orkuženja, nakon čega je doneta odluka da bude ubijen. Manuel Vulić bio je zadužen za proveru kretanja Milovca na teritoriji Ekvadora, za pronalazak ubica“, navodi se u dokumentu hrvatskog tužilaštva.

Za „troškove“ realizacije likvidacije, kako je zaključeno prema porukama koje su razmenjivali, bio je zadužen korisnik „Skaja“ koji se krio iza nadimka „Kronos“.

„S osobom pod nadimkom ‘Korleone’, dogovorili su da za novčanu naknadu, s ciljem utvrđivanja svakodnevnog kretanja Milana Milovca i njegove adrese boravišta u Ekvadoru, kako bi izabrali najbolje mesto za likvidaciju, da ga prati i pronađe ubice – navode hrvatski istražitelji.

Milovca su pratili, sve informacije o njemu razmenjivali preko Skaja.

– Komentarisali su koliko vremena provodi u teretani, koji automobil vozi, kako bi utvrdili koji je najbolji trenutak za likvidaciju. Potom je Manuel Vulić angažovao dve osobe kako bi Milovca lišile života – otkriva izvor „Blica“.

Pokušaj likvidacije sproveden je 13. novembra 2020. godine. Tada su, po ranije napravljenom planu, dve ubice na motoru presrele Milovca i u njega ispalili veći broj hitaca!

„Koristili su vatreno oružje nepoznate marke i kalibra, ispalili su veći broj hitaca, od kojih je on zadobio povrede u visini vrata s ulaznom i izlaznom ranom na levom ramenu i ulaznom ranom i visini levog ramena, opasnim po život“, navodi se u dokumentu tužilaštva.

50.000 za likvidaciju u bolničkom krevetu

Ranjeni Milovac je odmah prevezen u bolnicu. Napad je preživeo i organizatori su bili nezadovoljni.

„Petar Ćosić i NN osoba su zatim Manuelu Vuliću dali nalog da se likvidacija realizuje do kraja i da istog ubiju u bolnici, kao i policajce koji ga čuvaju. Za ubistvo Milovca u bolnici ponudili su dodatnih 50.000 nepoznate valute, a za ubistvo policajaca u bolnici po dodatnih 20.000. Za to su angažovali dvojicu kolumbijskih državljana, ali do ubistva u bolnici nije došlo, jer je jedan Kolubijac uhapšen“. 

Milovac je potom pušten na kućno lečenje, ali je zbog komplikacija preminuo 11. januara prošle godine.

U dokumentu hrvatskog tužilaštva, nisu navedena imena uhapšenih u akciji policije u Srbiji, ali se sumnja da su među organizatorima ubistva „Cigle“ bili Darko Šarić i Dejan Lazarević.

Rešena misterija smrti Cigle

Milovac je posle predaje Darka Šarića 2014. godine preuzeo operativno vođstvo nad klanom, odnosno nad narko-poslovima. Budući da istraga nad Šarićevim kartelom i njihovim poslovima nikada nije prekidana, tako se i došlo do podatka o Milovcu kao novom operativnom vođi Šarićevog klana.

Prema policijskim podacima, Milovac se od pokretanja akcije „Balkanski ratnik“ i raspisivanja poternice sakrio u Južnu Ameriku, gde je neko vreme bio i na vezi sa Šarićem.

Od 2017. Šarićeva ekipa je i na vezi i u poslovima sa kavačkim klanom, što im je donelo pojačanje celokupne poslovne logistike, a Milovac, koji je ranije bio Šarićeva desna ruka, postao je glavni operativac za distribuciju kokaina u Evropi. U njegovim rukama su bile veze sa tamošnjim kartelima, kupovina i organizovanje šverca kokaina ka Evropi.

U jednom trenutku, on je postao toliko moćan da je i Šariću postao, kako se sumnja, prepreka, te je zato i ubijen.

O njemu se tokom 11 godina, koliko je za njim bila raspisana poternica, do sada nije mnogo znalo. A onda je njegovo telo u martu prošle godine dopremljeno u Srbiju.

Pominjao ga i svedok-saradnik

Milovac je, prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, po kojoj mu se kao članu Šarićeve grupe sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu, bio zadužen za distribuciju droge po Evropi.

Tokom postupka njegovo ime pominjao je i jedan svedok-saradnik, koji je za Milovca izjavio da je zaradio 600.000 evra od prodaje droge.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare