UŽIVO 49. DAN RATA U UKRAJINI: Putin priznao da mu sankcije stvaraju probleme! Finska i Švedska ekspresno hrle u NATO!

Danas je 49. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Sreda, 13. april

– Predsednik SAD Džo Bajden upotrebio termin „genocid“ za ubistva civila u Ukrajini

– Zelenski objavio da je uhapšen oligarh Viktor Medvedčuk, Putinov najbliži saveznik u Ukrajini, Kremlj sumnja u istinitost tvrdnje

– Zamenik gradonačelnika Marijupolja tvrdi da je ruski dron ispustio „hemijski otrov“ nad gradom, Moskva oštro demantuje

Putin priznao da sankcije stvaraju probleme Rusiji

Obraćajući se virtuelnom sastanku o sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima ruskih arktičkih teritorija i severnomorske rute, ruski lider Vladimir Putin je rekao da sankcije stvaraju neke probleme Rusiji.

On je dodao da Rusija „ima sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađe alternativna rešenja i dugoročno dodatno osnaži nezavisnost od spoljnih faktora“.

Finska narednih nedelja odlučuje da li želi članstvo u NATO

Finska će doneti odluku o tome hoće li podneti zahtev za pridruživanje NATO savezu u narednih nekoliko nedelja, rekla je premijerka te zemlje Sana Marin.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim švedskim kolegom, Marin je novinarima rekla: „Moramo vrlo pažljivo da analiziramo sve argumente za i protiv podnošenja zahteva za članstvo. Ali mislim da ćemo to vrlo brzo odlučiti, u par nedelja“, dodala je.

Lukašenko: Belorusija ne planira da postane deo Rusije – nismo toliko glupi

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odbacio je navodne planove da njegova bivša sovjetska republika postane deo Rusije.

„Nismo toliko glupi da sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom koristimo stare metode. Mi, kažem, gradimo takvo jedinstvo između dve nezavisne države da će ljudi učiti od nas“, rekao je Lukašenko u Vladivostoku. Kako prenosi beloruska agencija Belta, Lukašenko na Putinov poziv boravi na dalekom istoku Rusije.

Putin: Lako će Rusija da preusmeri izvoz nafte i gasa sa Zapada na druge zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su potrebni, prenosi Rojters.

Govoreći na sastanku sa zvaničnicima na kojem se razgovaralo o razvoju na ruskom Arktiku, Putin je rekao da bi domaća potrošnja nafte, gasa i uglja takođe mogla da bude povećana.

On je takođe optužio „neprijateljske zemlje“ za uništavanje lanaca snabdevanja u ruskim arktičkim regionima i rekao da neke nacije ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, što je, kako je rekao, stvorilo probleme Rusiji.

Švedska već ove godine želi u NATO?

Švedska će se prijaviti za članstvo u NATO, objavio je švedski list Svenska Dagbladet.

Cilj švedske premijerke Magdalene Anderson je da Švedska već ove godine postane članica NATO-a, rekli su upućeni izvori za Dagbladet.

Švedska će se za članstvo u tom vojnom savezu prijaviti krajem juna ove godine, navodi list.

Zelenski odbio da primi Franka-Valtera Štajnmajera, nemački vrh u čudu

„Nemački predsednik se jasno i definitivno postavio na stranu Ukrajine. Nemačka je spadala i još uvek se nalazi među najodlučnijim pristalicama Ukrajine i ta činjenica je tesno povezana i s dugogodišnjim aktivnostima nemačkog predsjednika“, rekao je portparol nemačke vlade.

Štajnmajer je zajedno sa predsednicima Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije trebalo da poseti Kijev, ali je ukrajinska vlada to odbila i umesto njega izričito pozvala nemačkog kancelara Olafa Šolca kako bi razgovarali o daljoj, pre svega vojnoj pomoći Nemačke Ukrajini.

Ukrajina: Ne možemo da potvrdimo predaju marinaca

Kako prenosi BBC, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je da nema informaciju da su se ukrajinski marinci predali ruskim snagama u Marijupolju.

„Nemam tu informaciju“, rekao je portparol.

Kadirov: Više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo se u Marijupolju

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da se više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju i pozvao preostale snage skrivene u čeličani Azovstal da se predaju.

Ukrajinski zvaničnici nisu odgovorili na tu tvrdnju objavljenu na njegovom Telegram kanalu.

Makron: Ja ne bih koristio tu reč

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da opiše ruske akcije u Ukrajini rečju „genocid“.

Na pitanje novinara francuske javne televizije da li bi iskoristio tu reč za opis ruskog delovanja u Ukrajini, kao što je to u dva navrata uradio američki predsednik Džo Bajden, Macron je rekao: „Bio ih oprezan sa takvim terminima jer se radi o dva bratska naroda“

„Želim da nastavim sa pokušajima, koliko god je to moguće, da zaustavimo ovaj rat i ponovo izgradimo mir. Nisam siguran da takva eskalacija retorike služi tom cilju“, rekao je Makron.

„Ono što možemo sigurno reći je da je ovakva situacija neprihvatljiva i da se radi o ratnim zločinima. Svedoci smo ratnih zločina bez presedana na našem tlu, našem evropskom tlu“, dodao je on.

Rusija: Mi uopšte nemamo hemijsko oružje

Ruska ambasada u Vašingtonu odbacila je optužbe o upotrebi hemijskog oružja kao „neosnovane“, javlja Tass.

„Portparol Stejt departmenta juče je govorio o mogućnosti da bi naša zemlja mogla da koristi hemijsko oružje u svetlu navodnih neuspeha specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ned Prajs se opet istakao praznim rečenicama, koje nije podržao nijednim jedinim dokazom“, objavila je ruska ambasada.

Ruske diplomate tvrde da „ruske oružane snage nemaju i ne mogu imati nikakvo hemijsko oružje na raspolaganju, jer je Rusija eliminisala sve svoje zalihe hemijskog oružja još 2017. godine“

„Informacije koje je potvrdilo rusko Ministarstvo obrane o ukrajinskim radikalima koji pripremaju provokacije korišćenjem hemikalija su uznemirujuće. Imamo i pitanja o poreklu tih supstanci“, objavila je ruska ambasada i pozvala SAD da „prestane da širi dezinformacije“.

Kijev: Rusi planiraju ofanzivu na Azovstal

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage nastavile sa bombardovanjem Marijupolja i da planiraju ofanzivu u blizini čeličane Azovstal gde su se utaborile preostale ukrajinske snage.

Zelenski: Bajden je pravi lider

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je američkog kolegu koji je rusku operaciju u Ukrajini nazvao „genocidom“.

„Prave riječi pravog lidera. Nazivati stvari svojim imenom ključno je u suprotstavljanju zlu. Zahvalni smo na pomoći koju smo dosad dobili od SAD-a, ali hitno nam je potrebno još oružja kako bismo sprečili dalje ruske zločine“, naveo je Zelenski.

Bajden: Da, nazvao sam to genocidom

Američki predsednik Džo Bajden tvrdi da su ruske snage u Ukrajini počinile genocid.

„Da, nazvao sam to genocidom jer postaje sve jasnije i jasnije da Putin pokušava da izbriše ideju da je uopšte moguće biti Ukrajinacm. Sve je više dokaza“, rekao je Bajden američkim novinarima.

„Neka pravnici odluče da li je to ispravna kvalifikacija, ali meni se to svakako čini kao genocid“, dodao je Bajden.

Bajden je izraz upotrebio u fabrici etanola u Ajdahu, a onda se držao te kvalifikacije u razgovoru sa novinama pre ulaska u predsednički avion, piše Kurir.

UDARNA VESTA.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare