MINI-RASPUST ZA VASKRS I 1. MAJ! Neće svi đaci imati isti mini-raspust, jednima spojeno 12 dana, drugima dvaput po 4!

Stižu nam vaskršnji i prvomajski praznici pa samim tim i slobodni dani za školarce koji kad se spoje predstavljaju prolećni mini raspust. Međutim, neće svi đaci imati isti broj neradnih dana, pa tako dok će osnovci uživati u raspustu od 12 dana, srednjoškolci će imati osam i to četiri za Vaskrs a zatim još četiri za prvomajske praznike, piše Kurir.

Đacima svih osnovnih škola raspust počinje 22. aprila i traje do 3. maja, dok srednjoškolci imaju neradne dane od 22. do 25. aprila, a zatim opet od 30. aprila do 3. maja.

Iako su predhodnih godina školarci svih uzrasta imali izjednačen broj neradnih dana za praznike, što je išlo na ruku porodicama koje imaju decu različitih uzrasta za planiranje zajedničkih putovanja, ove godine je bez nekog posebnog razloga školskim kalendarom određeno drugačije.

– Ne postoji neki poseban razlog zašto srednjoškolci sada imaju manje neradnih dana za praznike, jednostavno tako je određeno po školskom kalendaru, tako da oni neće ići u školu od 22. do 25. aprila, zbog uskršnjih praznika, a zatim za prvomajske od 30. do 3. maja, pomera se jer 1. maj pada u nedelju – kaže za Blic Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

S obzirom da je Vaskrs po julijanskom kalendaru 24. aprila, deca u osnovnim školama već od petka neće ići u školu. To će spojiti s prvomajskim praznicima pa će tako na raspustu ostati sve do 3. maja jer 1. maj pada u nedelju.

Kako su iz Ministarstva ranije objasnili, po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici „padne“ u nedelju – ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo je posebno obradovalo osnovce, s obzirom da ide i lepo vreme pa će tako moći malo da odmore od školskih obaveza.

Kako kažu iz škole, ovo će im dobro doći da se malo odmore pred završetak školske godine.

– Krećemo sa raspustom sada od petka, pa će nam to biti spojeno sa prvomajskim praznicima, sve do trećeg maja. Bogami ima tu dosta dana, taman da se malo odmorimo pred finiš – kaže za Blic Dragoljub Gačić, direktor OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči.

Drugo polugodište za osmake završava se 10. juna 2022, odnosno 24. juna 2022. za ostale osnovce.

Polaganje prijemnog ispita i završetak

Srednjoškolci će nakon prazničnog perioda imati dane koji su rezervisani za polaganje prijemnih ispita, a oni su po školskom kalendaru rezervisani za 13, 14. i 15. maj. Zatim ponovo 20, 21, 22. kao i 27. maj.

Završetak školske godine za srednjoškolce trogodišnjih škola je po školskom kalendaru 10. juna a za ostale je 24. juna, dok su 27, 28. i 29. dani rezervisani za polaganje probnog završnog ispita.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare