UŽIVO 44. DAN RATA U UKRAJINI Ursula fon der Lajen u Kijevu; EU odobrila novi paket sankcija protiv Rusije

Danas je 44. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Petak, 8. april

* EU odobrila nove sankcije protiv Rusije

* Ursula fon der Lajen u Kijevu

* Sastaju se Džonson i Šolc

Zelenski traži nove sankcije protiv Rusije i još oružja

Predsednik Ukrajine obratio se rano jutros na svom fejsbuk profilu sa novom porukom za građane. On je snimljen u ranu zoru u Kijevu, na ulici, gde je podsetio da je započeo 44. dan rata.

– Uvek smo bili hrabri, najhrabriji na svetu. Jer, ko bi drugi uradio to što su Ukrajinci uradili?, govorio je Zelenski.

Podsetio je da su Rusi napali sa mora, kopna i iz vazduha.

Fon der Lajen u Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovaraće danas u Kijevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, najavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

Nikiforov je obraćajući se na nacionalnoj televiziji rekao da ne može da objavi detalje o sastanku iz bezbednosnih razloga. Portparol EU rekao je u utorak da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj takođe otputovati u Kijev ove nedelje, podseća Rojters.

Raketiran region Odese

Ruske trupe izvele su tokom noću raketni udar koji je oštetio infrastrukturu u regionu Odese, saopštilo je na Telegramu Gradsko veće Odese.

– Informacija Operativne komande Jug: kao rezultat raketnog udara sa mora, oštećeni su infrastrukturni objekti u Odeskoj oblasti. Detalji se razjašnjavaju, navodi se u saopštenju.

EU odobrila novi paket sankcija protiv Rusije

Svih 27 članica Evropske unije su sinoć odobrile nove sankcije protiv Rusije koje uključuju embargo na uvoz ruskog uglja, drvene građe i votke.

Opširnije pročitajte OVDE

Sastaju se Džonson i Šolc

Britanski premijer Boris Džonson danas će se u Londonu sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Očekuje se da će Džonson da ponudi Nemačkoj, koja se dosta oslanja na ruski gas, pomoć u smanjenje zavisnosti od uvoza energenata iz Rusije.

Britanski obaveštajci: Rusija će povučene snage vratiti za nedelju dana

U svom najnovijem izveštaju britanska vojna obaveštajna služba tvrdi da će ruskim snagama koje su u potpunosti povučene iz severne Ukrajine trebati najmanje nedelju dana pre nego što budu preraspoređene.

Ministarstvo odbrane piše da mnoge ruske jedinice moraju da popune svoje redove pre nego što budu poslate u borbu u Donbasu. Granatiranje gradova na istoku i jugu se nastavlja, a ruske snage su napredovale dalje na jug, piše Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare