UŽIVO 39. DAN RATA U UKRAJINI: Serija eksplozija u Odesi; Rusi otvaraju humanitarni koridor iz Marijupolja; nastavak pregovora

Danas je 39. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Nedelja, 3. april

  • Rusi otvaraju humanitarni koridor iz Marijupolja
  • Serija eksplozija u Odesi
  • Kremlj skeptičan po pitanju sporazuma sa Kijevom

Sutra nastavak pregovora

Rusija je saopštila da će se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastaviti sutra, ali da nisu dovoljno napredovali za sastanak dva predsednika, kao i da je stav Moskve o statusu Krima i Donbasa ostao nepromenjen.

Savetnik ruskog predsednika i šef delegacije Rusije u pregovorima sa Ukrajinom, Vladimir Medinski, izjavio je da će se razgovori sa Kijevom nastaviti sutra, prenosi Rojters.

Medinski skeptičan u pogledu spremnosti nacrta sporazuma sa Ukrajinom

Šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima Vladimir Medinski rekao je da ne deli optimizam Kijeva u pogledu spremnosti sporazuma, čiji su parametri objavljeni nakon razgovora u Istanbulu, navodi BBC na ruskom.

„Što se tiče spremnosti nacrta sporazuma za samit, nažalost, ne delim optimizam Arahamije. Moramo više da radimo. A vidim da diplomatske i vojne službe Ukrajine, čini mi se, daleko zaostaju u implementaciji čak i onih sporazuma, koji su već postignuti na političkom nivou“, rekao je on Interfaksu.

Predstavnik ukrajinske delegacije Dejvid Arakamija ranije je na ukrajinskoj televiziji rekao da su nacrti dokumenata na ukrajinsko-ruskim pregovorima spremni za diskusiju predsednica i da Ukrajina želi da dobije bezbednosne garancije od drugih zemalja i tako stvori „svoju ukrajinsku NATO“.

On je naveo i da je ruska strana prihvatila predloge za garancije bezbednosti Ukrajine, osim tačke o Krimu.

Serija eksplozija u Odesi

Odesa je bila izložena raketnoj vatri, a iz nekih delova grada javljali su se požari, piše Rojters, pozivajući se na izveštaj Gradskog veća.

Prema rečima očevidca koje je citirao Rojters, u nedelju ujutro u Odesi je odjeknula serija eksplozija i bio je vidljiv dim. Prema dopisniku UNIAN-a, deo projektila je oborio protivvazdušna odbrana, a zabeleženi su požari u nekim oblastima. Eksplozije javlja i dopisnik AFP-a.

Telegram kanal Gradskog veća piše da su požari izbili u pojedinim delovima grada. Upozorenje o vazdušnom napadu, izdato oko 4:30 po lokalnom vremenu, otkazano je u 6:30.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo situaciju.

Ruske snage otvaraju koridor iz Marijupolja za Berdijansk

Ruske oružane snage otvoriće danas humanitarni koridor iz Marijupolja za Berdijansk i garantovaće prekid vatre radi evakuacije stranih državljana, saopštio je načelnik ruskog Nacionalnog centra za odbranu Mihail Mizincev.

„Radi izvršenja humanitarne operacije, ruske oružane snage otvaraju 3. aprila humanitarni koridor i garantuju striktno poštovanje prekida vatre“, naveo je Mizincev, prenosi TASS.

Moskva: Predstavnci MKCK nesposobni za organizovanje evakuacije

Predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) pokazali su nesposobnost da pomognu u pripremama za evakuaciju civila i stranaca iz Mariupolja, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

„Predstavnici organizacije (MKCK), deklarišući međunarodnoj zajednici humane principe u cilju spasavanja naroda Mariupolja, u praksi su pokazali svoju nesposobnost da pruže bilo kakvu pomoć u pripremi za evakuaciju civila i stranih državljana iz Mariupolja“, rekao je sinoć Mizincev, preneo je TASS.

Kancelarija visokog komesara UN za Izbeglice (UNHCR) nije učestvovala u evakuaciji civila preko humanitarnog koridora od Mariupolja do Zaporožja, navodeći kao razlog nepripremljenost organizacije, naveo je on, a prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare