PANIKA U BEOGRADU: Nakon smrdibuba i bubamara, pojavile se i ONE, ispuštaju TOKSINE!

Pojava škorpija u Beogradu uznemirila je građane, a profesor dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta objasnio je za da nema mesta panici i da je to sasvim normalna pojava

Beograđane je ovih dana uznemirila pojava škorpija, a kako se može videti na društvenim mrežama građani navode da ih ima čak i u stanovima.

Posle žutih bubamara i crvenih smrdibuba, pojava škorpija poprilično je zabrinula naše sugrađane, a mi smo tim povodom razgovarali sa profesorom Biološkog fakulteta dr Srećkom Ćurčićem koji za Informer.rs objašnjava da je to sasvim normalna pojava.

– Prisustvo škorpija u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji je sasvim normalna pojava. Naročito su rasprostranjene u gradskim parkovima, kao i u privatnim dvorištima. Nije retko ni da se nađu u kućama, uglavnom u blizini takvih staništa.Građani uglavnom primete škorpije u proleće, kada krenu topliji dani, a kada je zemljište prilično vlažno. Takvi uslovi im pogoduju i zato su tada prisutne u najvećem broju u odnosu na preostali deo godine – objašnjava profesor Ćurčić.

Prema rečima profesora Ćurčića vrste koje žive na našim prostorima nisu opasne za čoveka, međutim savetuje oprez.

– Škorpije su generalno otrovne životinje. Srećom, vrste koje žive u našoj zemlji se ne mogu smatrati naročito toksičnim i stoga nisu opasne za čoveka. Takođe, u odnosu na tropske forme, naše vrste škorpija su mnogo manjih dimenzija, pa je njihova količina otrova manja, što takođe treba imati u vidu. Naše škorpije nisu nimalo otrovnije od pčela i osa. Pri ubodu škorpija, veći problem može da nastupi usled alergijske reakcije, jer su pojedini ljudi preosetljivi na njihov toksin, pa ubod kod takvih osoba može izazvati anafilaktički šok – ističe on, prenosi Republika.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare