Bajden naložio: Najveće puštanje u istoriji, a to znači samo jedno

Američki predsednik Džo Bajden naložio je puštanje milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi u narednih šest meseci.

Bajden je rekao da će naftne kompanije koje ne crpe naftu iz neiskorišćenih izvora morati da proizvode naftu ili će morati da plate za svoju pasivnost, prenosi Blic.

Kada je Bajden pre neki dan najavio ovakvu mogućnost cena nafte je automatski počela da pada – sa 117 dolara po barelu na 107 koliko je jutros. 

On je rekao da je cena gasa u SAD skočila na 4,2 dolara za galon sa 3,3 s početka godine, kao i da je direktan uzrok tome „Putinov rat“ u Ukrajini, prenosi CNN.

„Mnogi ljudi širom sveta više ne kupuju rusku naftu. I ja sam zabranio uvoz ruske nafte u Americi. Ali sam rekao da će to imati svoju cenu. Kako ruska nafta nestaje sa globalnog tržišta, opada snabdevanje nafte, a cene rastu, Putinovo povećanje cena sada pogađa Amerikance“, rekao je Bajden.

Ovo bi bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da „ohlade“ cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

On je pozvao američke kompanije da povećaju proizvodnju nafte.

Bajden je rekao da je odluka o puštanju ovolike količine nafte iz strateških rezervi urađena u koordinaciji sa saveznicima i partnerima.

„Imamo obećanje drugih zemalja da će pustiti desetine miliona dodatnih barela na tržište“, rekao je Bajden.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare