Osumnjičenima za ubistvo Radenka Bašića preti doživotna robija: Za zločin plaćeno 50.000 evra

Aleksandru Miljatoviću iz Banjaluke i Daliboru Railiću iz Prijedora, osumnjičenima za ubistvo Radenka Bašića, načelnika kriminalističke policije u PU Prijedor, preti kazna doživotnog zatvora, potvrđeno je za banjalučki portal Srpskainfo, a prenosi Telegraf.

Ukoliko im bude izrečena kazna doživotnog zatvora, to će biti prva takva kazna u Republici Srpskoj.

Dalibor Railić je osumnjičen da je organizovao, a Miljatović da je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani hicem iz pištolja usmrtio Bašića.

Tokom kriminalističke obrade u policiji Miljatović je sve priznao i do detalja opisao policiji kako je izveo ovo monstruozno ubistvo.

Sada se očekuje potez Republičkog tužilaštva, koje će doneti odluku o tome za koje tačno krivično delo će biti osumnjičeni Miljatović i Railić.

Banjalučki pravnici za Srpskainfo su analizirali za koje će najverovatnije delo oni biti optuženi i svi su saglasni da se očekuje da se oni terete za krivično delo „teško ubistvo“.

– Prema ovom članu zakona, doživotni zatvor se može izreći osobama koje liše života sudiju ili javnog tužioca u vezi sa vršenjem njihove sudijske ili tužilačke dužnosti, ili ko liši života službeno ili vojno lice pri vršenju poslova bezbednosti ili dužnosti čuvanja javnog reda, hvatanja učinioca krivičnog dela ili čuvanja lica lišenog slobode – pojasnili su sagovornici portala.

Banjalučki advokat Milan Petković kaže da ako se tužilac odluči da ih tereti za pomenuto krivično delo, da se u tom slučaju može izreći kazna doživotnog zatvora.

– Do sada je Krivičnim zakonikom za teško ubistvo bila propisana kazna dugotrajnog zatvora, ali po novim izmenama za to delo se sada može izreći kazna doživotnog zatvora – rekao je Petković.

Ubistvo načelnika Bašića naručio je Railić, a za ubicu je izabrao Miljatovića.

Ubistvo načelnika kriminalističke policije plaćeno 50.000 evra.

Inače, uhapšeni Dalibor Railić i Aleksandar Miljatović imaju bogate kriminalne dosije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare