RAT U UKRAJINI 33. DAN G7 odbacuje zahtev Rusije da plaća gas u rubljama; Rusija preti obustavom isporuke gasa

33. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Ponedeljak, 28. mart

* Nova runda pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine. Iz Kijeva navode da će se dve strane sastati u Turskoj.

* Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija povukla trupe koje su okruživale Kijev nakon što je pretrpela značajne gubitke

* Zelenski kaže da je spreman da razgovara o tome da Ukrajina usvoji „neutralni status“, kao i da napravi kompromise oko statusa istočnog Donbasa

Britanci objavili novu kartu ruskih napada

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu dnevnu kartu ratnih događanja u Ukrajini.

Poslednjih nekoliko dana Britanci su uveli i novi dodatak, a to je označavanje spornog područja.

Rusija preti obustavom isporuke gasa

Odbijanje zemalja G7 da kupuju gas u rubljama je put ka prestanku isporuke gasa, rekao je Ivan Abramov, zamenik predsednika Odbora za ekonomsku politiku Ruske Federacije.

– Ako te zemlje odbiju da kupuju gas za rublje, to će definitivno dovesti do prekida njegove isporuke. Imamo jasan stav, rekao je.

Senator je naglasio da Rusija ne može da isporučuje gas besplatno.

Ukrajina: Ruski komandant se ubio jer je saznao da su im tenkovi neupotrebljivi

Ukrajina tvrdi da se ruski komandant ubio nakon što je saznao da je 90 odsto njihovih tenkova u rezervi neupotrebljivo i da ne može da sepoprave jer su delovi ukradeni.

Šolc: Nemačka neće učestvovati u vojnim snagama u Ukrajini – makar ih zvali i mirovnim

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu „povratak imperijalizmu“.

Dodao je da Nemačka neće učestvovati ni u kakvim vojnim snagama u Ukrajini, pa ni u mirovnim, kao i da neće uvesti zonu zabranjenih letova.

Ukrajina: Rusiju invazija koštala 565 milijardi dolara

Ruska invazija Ukrajinu je dosad koštala 564,9 milijardi dolara, kaže ukrajinska ministarka provrede Julija Sviridenko dodajući da misli na štetu na infrastrukturi, izgubljeni privredni rast i drugo, javlja Gardijan.

Nemačka: Zabeleženo gotovo 500 antiruskih napada

I Dojče vele na spisku stranih agenata

Vlasti Severne Makedonije proglasile su pet ruskih diplomata nepoželjnim osobama i dale im rok od pet dana da napuste zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije saopštilo je da je danas pozvalo ruskog ambasadora u Skoplju Sergeja Bazdnikina i uručilo mu „diplomatsku notu kojom je petoro zaposlenih u Ambasadi Rusije označeno za nepoželjne osobe u toj zemlji“.

„Prema informacijama dobijenim od nadležnih organa, oni su izveli aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i treba da napuste teritoriju Severne Makedonije u narednih pet dana“, navodi se u saopštenju.

Ukrajina navodno oborila ruski avion

Savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Gerašenko objavio je snimak za koji tvrdi da se vidi oboreni ruski borbeni avion. Autentičnost snimka još nije potvrđena, piše Skaj njuz. Video je objavljen i na Tviteru. „Nakon što neko vreme nije oboren nijedan ruski avion, ukrajinska strana tvrdi da je 24. marta u blizini Izjuma oborila ruski mlazni lovac Su-35.

Ruski politikolog o uslovima Moskve: Prihvatanje pregovora u Istanbulu je ustupak Kremlja!

Održavanje još jedne runde rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu predstavlja taktički ustupak Rusije, kaže Andrej Kortunov, generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove.

Ranije je pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao da se očekuje da ovi pregovori počnu 29. marta. Sa svoje strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da postoje šanse za dogovor između Moskve i Kijeva.

„U izvesnom smislu, ovo je ustupak ukrajinskoj strani, pošto je teritorija Belorusije udobnije mesto za Rusiju za vođenje pregovora. A Istanbul je, naprotiv, mesto koje je pogodnije za ukrajinsku stranu, jer Turski predsednik Tajip Erdogan je uvek govorio u znak podrške Ukrajini.Turska je članica NATO-a, ima svoj stav o drugim regionalnim problemima, koji se ne poklapa sa ruskim.Generalno, u izvesnom smislu, ovo su pregovori skoro o Ukrajinska teritorija“, rekao je on u intervjuu za RIA Novosti.

Podoljak: Dnevno umre 510-530 ruskih vojnika

Savetnik Zelenskog i ukrajinski pregovarač na svom je Tviteru objavio kako dnevno umire 510 do 530 ruskih vojnika.

Peskov o pregovorima ukrajinske i ruske delegacije

Pregovori Rusije i Ukrajine u Istanbulu verovatno neće početi u ponedeljak, ali bi mogli da budu organizovani u utorak, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe rekao da nema planova za sastanak Putina i Zelenskog posle razgovora u Istanbulu.

Turska: Pronašli smo još jednu minu u Crnom moru

Tursko ministarstvo obrane objavilo je kako su blizu bugarske granice u Crnom moru pronašli još jednu morsku minu.

Specijalne jedinice stigle su na lice mesta kako bi deaktivirale minu.

Lavrov se obraća srpskim medijima

Vojni stručnjak detaljno opisao trenutne ruske planove

Vojni stručnjak Džek Vatling, naučni saradnik za kopneno ratovanje u londonskom obrambenom Kraljevskom institutu ujedinjenih službi dao je za BBC najnoviju procenu kretanja ruskih trupa u Ukrajini.

Kaže da su Rusi angažovali većinu snaga koje su nagomilali, da je većina tih snaga unutar Ukrajine i da Rusi nisu u stanju da prerasporedele te snage po zemlji.

Ruska istraga

Rusija je pokrenula istragu nakon što se na internetu pojavio ekspicitan video koji navodno prikazuje mučenje ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika. Istragu najavila i Ukrajina.

Kako Zelenski vidi svoje zapadne saveznike

U intervjuu za Ekonomist, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izneo svoje mišljenje o tome koje zemlje zapadne Evrope pomažu ili ne u borbi Ukrajine protiv Rusije.

Zelenski je oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona jer nije pružio vojnu podršku.

Zašto? „Zato što se boje Rusije. I to je to. A oni koji to prvi kažu prvi se plaše“, rekao je on.

Zelenski je rekao da je britanski premijer Boris Džonson bio mnogo spremniji da pošalje oružje.

„Da. Da budem iskren, Džonson je lider koji pomaže više. Lideri zemalja reaguju prema tome kako se ponašaju njihovi birači. U ovom slučaju, Džonson je primer. Britanija je definitivno na našoj strani. Ne vrši balansiranje. Britanija ne vidi alternativu za izlaz iz situacije“, rekao je on.

„Britanija želi da Ukrajina pobedi, a Rusija da izgubi, ali nisam spreman da kažem da li Britanija želi da se rat oduži ili ne“, dodao je on.

Nemačka je, u međuvremenu, na ivici.

„„Pokušavaju da budu izbalansirani. Imaju duge odnose sa Rusijom i situaciju posmatraju kroz prizmu ekonomije. Ponekad pomažu. Mislim da pokušavaju da se prilagode situaciji kako se ona razvija“, rekao je Zelenski.

„Oni takođe gledaju kako situacija utiče na njihovu sopstvenu zemlju. Mogu da pomognu, ako postoji pritisak na njih u zemlji da to učine, i mogu da prestanu kada vide da je dovoljno šta su uradili“, dodao je on.

Ukrajina: Ne otvaramo humanitarne koridore zbog ruskih provokacija

Ukrajina ne planira da otvara bilo kakve humanitarne koridore za evakuaciju civila iz opkoljenih gradova u ponedeljak zbog obaveštajnih izveštaja koji upozoravaju na moguće ruske „provokacije“ duž ruta, izjavila je jutros potpredsednica vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

Humanitarna katastrofa u Marijupolju

Grad Marijupolj na jugu Ukrajine nalazi se na ivici humanitarne katastrofe i mora biti potpuno evakuisan, rekao je njegov gradonačelnik.

Rojters prenosi da je gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao da je oko 160.000 civila zarobljeno u gradu bez struje.

Dvadeset šest autobusa je čekalo da evakuiše civile, ali ruske snage nisu pristale da im omoguće bezbedan prolaz, rekao je on.

„Ruska Federacija igra sa nama“, rekao je gradonačelnik.

Crveni krst: Ne možemo da dopremimo pomoć u Marijupolj

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da još uvek ne mogu da dopreme pomoć u opkoljeni Marijupolj jer zahtevaju od Rusije i Ukrajine da im garantuju siguran prolaz.

Požar u Lucku pod kontrolom

Ukrajinske službe za vanredne situacije objavile su na Tviteru da je skladište goriva koje je pogođeno neprijateljskim granatiranjem u Lucku i zapaljeno sada pod kontrolom.

Ukrajinska vojska: Rusi pokušavaju da odseku Kijev

Ukrajinska vojska objavila je da Rusija pokušava da probije njihovu obranu u blizini Kijeva.

Kako su naveli, ruske trupe pokušavaju da napreduju ka Kijevu sa severozapada i istoka i zauzmu obližnje puteve i sela koji povezuju prestonicu sa drugim delovima Ukrajine.

Kijevske vlasti poručuju da Ukrajinci pružaju otpor.

Erdogan pozvao Putina na prekid vatre

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je svog ruskog kolegu Vladimira Putina na prekid vatre i bolje humanitarne uslove za civile u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz Erdoganove kancelarije posle telefonskog razgovora dvojice predsednika, Erdogan je istakao važnost prekida vatre između Rusije i Ukrajine, uvošenje mira i poboljšanja humanitarnih uslova u regiji.

Erdogan je izjavio je da će Turska nastaviti da pruža svaku vrstu podrške u vezi sa procesom, prenosi Rojters.

Dvojica predsednika su se dogovorili i oko održavanja sledeće runde mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

Predviđanje Baba Vange

Slepa proročica, koja je predvidela rusku invaziju na Ukrajinu, kao i napade na SAD 11. septembra, jednom prilikom je tvrdila i da će predsednik Vladimir Putin postati „Gospodar sveta“.

Raketom na naftno skladište u Lucku

Raketa koja je pala na skladište nafte u Lucku ispaljena je s područja Belorusije. Letela je na maloj visini pa radari nisu mogli da je otkriju.

Prema prvim informacijama nema žrtava, tvrdi lokalni čelnik.

CNN: Kreće nova, još krvavija faza rata

Nešto više od mesec dana nakon što su prvi balistički projektili pali na međunarodni aerodrom u Kijevu, ruska kampanja je ometena i usporena tvrdoglavim ukrajinskim otporom, a u poslednjih nekoliko dana i agilnim ukrajinskim protivnapadima na nekoliko frontova.

Amerićki CNN analizirao je stanje na terenu.

Britanci: Nije bilo značajnih promena

Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoj najnovijI izveštaj u kojem se tvrdi da nije bilo značajnih promena u rasporedu ruskih snaga u Ukrajini u poslednja 24 sata.

„U poslednja 24 sata nije bilo značajnijih promena u rasporedu ruskih snaga u okupiranoj Ukrajini.

Nedostaci logistike koji su u toku pojačani su stalnim nedostatkom morala među ruskom vojskom, te agresivnim otporom Ukrajinaca.

Rusija je najviše napredovala na jugu u blizini Marijupolja gde se nastavljaju teške borbe dok Rusija pokušava zauzeti luku“, navode Britanci.

Zelenski kaže da Boris Džonson pomaže više od drugih lidera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je Borisa Džonsona i Veliku Britaniju za njihov odgovor na rusku invaziju. U intervjuu za Ekonomist, Zelenski je rekao da je „Britanija definitivno na ukrajinskoj strani“ i da „ne sprovodi balansiranje“.

„Da budem iskren, Džonson je vođa koji pomaže više“, rekao je ukrajinski predsednik.

Od danas škole u Kijevu onlajn

Učenici u glavnom gradu Ukrajine od danas mogu ponovo u škole, ali onlajn.

„Važan zadatak danas je da grad živi i radi čak i u tako teškim uslovima vanrednog stanja“, rekao je Vitalij Kličko u objavi na Telegramu. „Pokušavaju nas zastrašiti. To neće ići!“, dodao je gradonačelnik.

UN procenjuje da je više od polovine dece pobeglo iz zemlje od početka rata.

Zelenski: Zapad nema dovoljno hrabrosti, previše igra ping-pong sa Ukrajinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Zapad za nedostatak hrabrosti.

U novom video obraćanju, Zelenski je zatražio borbene avione i tenkove kako bi pojačao napore svojih vojnika na terenu i prozvao Zapad da „previše igra ping-pong“ s Ukrajinom kada je reč o tome „kako i ko treba da im preda avione i drugo obrambeno oružje“.

Izveštaj ukrajinske vojske

Ukrajinska vojska tvrdi da njihove snage sprečavaju ruske trupe da preuzmu kontrolu nad ključnim autoputevima i naseljima u gradu Kijevu.

Cene nafte skočile

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle sedmice snažno porasle, nakon dve nedelje pada, jer su trgovci zabrinuti zbog mogućih poremećaja u snabdevanju, dok su zalihe nafte u svetu pale na najniže nivoe od 2014. godine.

Gradonačelnik: Ruske trupe napustile su grad kod Černobilja

Ruske snage su navodno napustile grad koji su zauzele neposredno ispred nuklearne elektrane Černobilj nakon protesta stanovnika. Kako prenosi Rojters, gradonačelnik Juri Fomičev rekao je da su vojnici završili posao „koji su nameravali da obave“ i napustili grad Slavutič.

Ruske snage su u subotu preuzele kontrolu nad Slavutičem i nakratko pritvorile gradonačelnika. To je dovelo do protesta lokalnog stanovništva, pa je gradonačelnik oslobođen.

Slavutič je dom uglavnom radnika potrebnih za održavanje nuklearne elektrane u Černobilju koja je sada izvan mreže.

Minut ćutanja za Ukrajinu na dodeli Oskara

Svečana dodela nagrada američke filmske akademije – Oskara prekinuta je minutom ćutanja za _Ukrajinu uz poruku kojom se poziva na pružanje pomoći toj zemlji.

Zelenski otkrio koji će biti prioriteti Ukrajine na pregovorima

Prioriteti Ukrajine na sledećem ukrajinsko-ruskom krugu pregovora u Turskoj ove sedmice biće „suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Volodimir Zelenski. „Naši prioriteti u pregovorima su poznati: suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, rekao je ukrajinski predsednik.

„Efikasne garancije bezbednosti su neophodne. Mir i povratak normalnog životu što pre“, rekao je on.

Ukrajinska vojska: Rusija povlači trupe oko Kijeva nakon značajnih gubitaka

Ukrajinska vojska objavila je svoj najnoviji operativni izveštaj u kom tvrdi da je Rusija povukla trupe koje su okruživale Kijev nakon što je pretrpela značajne gubitke.

„Povlačenje je značajno umanjilo intenzitet ruskog napredovanja i nateralo neke jedinice da se pregrupišu u Belorusiji“, saopštio je generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Kijev navodi i da Moskva prevozi projektile Iskander u Kalinkoviči, u regiji Gomel u jugoistočnoj Belorusiji.

Bajden sad kaže da ne poziva na promenu režima u Rusiji

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da nije pozivao na promenu režima u Rusiji u subotu, kada je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin „ne može ostati na vlasti“.

„Gospodine predsedniče, želite li da se Putin smeni? Jeste li pozivali na promenu režima?“ upitao je novinar Bajdena posle crkvene službe u Vašingtonu.

„Ne“, odgovorio mu je Bajden.

Zelenski: Rusija odvela više od 2000 dece iz Marijupolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija odvela više od 2000 dece iz Marijupolja. Kaže da ne zna gde se nalaze.

„Prema našim informacijama, više od 2000 dece je odvedeno, odnosno ukradeno, jer ne znamo gde se sva ta deca tačno nalaze. Neki su s roditeljima, neki bez njih. Ovo je katastrofa“, rekao je Zelenski.

Britanija: Rusija je izolovala Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine

Rusija je efikasno izolovala Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine svojom blokadom ukrajinske obale Crnog mora, kaže britansko ministarstvo obrane (MoD).

U redovnom obaveštajnom izveštaju ministarstvo obrane je navelo da ruska mornarica nastavlja da izvodi sporadične raketne napade na mete širom Ukrajine, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare