Srpska banda PALA u Austriji: Prevarom zgrnuli više od 3,5 miliona evra, uhapšeno OSAM članova klana

Ovaj klan nazvan je Soko Rolex zbog velike ljubavi članova prema ovim skupocenim satovima

Austrijska policija uhapsila je osam pripadnika kriminalne organizacije koju su uglavnom činili državljani Srbije zbog sumnje da su falsifikovanjem platnih potvrda prevarili prodavce automobila na lizing za više od 3,5 miliona evra.

Prevaranti su uglavnom živeli u Beču, ali su prevare izvodili na teritoriji čitave Austrije.

– U pitanju je organizovani kriminal, unutar organizacije postojala je hijerarhija – objašnjava šef policije Gornje Austrije Gotfrid Meiterlener, prenose mediji.

Pripadnici klana su u Austriju dovodili nezaposlene, prosjake i beskućnike iz istočne Evrope, nudili im hranu i odeću, a zatim su ih nakon odrađenog posla vraćali u matičnu zemlju. Njihov zadatak je bio da preko falsifikovanog izvoda o visini zarade, na prevaru uzmu automobil na lizing, a zatim su članovi bande isti odjavljivali i stavljali na prodaju.

– Prijavljivali su se na adrese u Beču i onda su sa falsifikovanim izvodima uzimali luksuzne automobile na lizing. Na taj način za kratko vreme sklopili su veliki broj ugovora. Kada nezaposleni završe svoj posao u Austriji, članovi organizovane bande su ih uglavnom vraćali u matičnu zemlju bez obećane naknade – objašnjava istražitelj Dominik Vildberger.

Prevaranti su zatim odjavljivali automobile i prodavali ih preko interneta.

– Namerno su malo oštetili vozila da bi ih što pre prodali za manje novca. Svi automobili koštali su između 20.000 i 120.000 evra- objašnjava istražitelj.

Ovaj klan nazvan je Soko Rolex zbog velike ljubavi članova prema ovim skupocenim satovima.

Oni su na ovaj način uspeli da sklope više od 70 poslova, čime su ove kompanije oštetili za više od 3,5 miliona evra.

Do sada je širom Evrope zaplenjeno 26 automobila. Kupci koji su ove luksuzne automobile kupili na pošten način, morali su da ih vrate nazad i verovatno nikada više neće videti svoj novac, prenosi Objektiv.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare