Zabluda je da je ova bolest iskorenjena, upravo se pojavila u tri vrtića na Novom Beogradu, a ovo su SIMPTOMI

Od početka godine Gradskom zavodu za javno zdravlje prijavljeno je 11 slučajeva mališana u obdaništima obolelih od šarlaha.

Iako je u javnosti prisutno mišljenje da se radi o iskorenjenoj bolesti, ipak se javljaju deca kod kojih je ustanovljena ova dijagnoza. Prema podacima Zavoda, broj prijavljenih infekcija u prošloj godini je manji nego pre pojave pandemije, piše Blic.

Prema rečima epidemiologa Slavice Maris, načelnika jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, od početka godine prijavljeno je 11 slučajeva obolevanja od šarlaha u predškolskim ustanovama, a svi su registrovani na teritoriji opštine Novi Beograd u tri vrtića.

– Na osnovu prijava, Gradski zavod za javno zdravlje obavio je epidemiološka istraživanja i uzorkovali smo 115 briseva grla i nosa od sve dece i zaposlenih koji su u kontaktu sa inficiranim mališanima i kod 40 osoba otkrivena je streptokokna infekcija – navela je dr Maris. 

Simtpomi

Kako je dodala, kod streptokoknih infekcija, pre svega, nastaju iznenadna povišena temperatura, gušobolja i bol u mišićima. Ona navodi da se šarlah prijavljuje svake godine na teritoriji Beograda.

– Moraću da demantujem mišljenje koje vlada u javnosti da je šarlah bolest koja je iskorenjena. Prethodne godine bilo je prijavljeno 47 slučajeva, u 2020. godini 161 slučaj, a pre pandemije koronavirusa imali smo zabeleženo 467 slučajeva – rekla je dr Maris, prenosi Blic.

Što se tiče trenutne situacije, prema njenim rečima, u beogradskim vrtićima se javljaju infekcije koje su karakteristične za ovo doba godine. To su, pre svega respiratorne i streptokokne infekcije, među kojima je i šarlah, kao i infekcije izazvane stomačnim virusima.

Šta je šarlah

Šarlah je zarazna bolest praćena pojavom osipa. Predstavlja jednu od mogućih manifestacija infekcije beta hemolitičkim streptokokama grupe A (BHS-A).

Prenosi se najčešće kapljičnim putem, dok je širenje infekcije konzumiranjem kontaminirane hrane ili kontakta sa „zaraženim“ predmetima znatno ređe. 

Mesto ulaska bakterije u organizam u većini slučajeva je sluznica nosa i ždrela, a ređe defekti kože ili genitalno područje.

Period inkubacije je od tri do pet dana. Najčešće su na udaru deca od dve do 10 godina, tokom jeseni i zime.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare