KAKO JE PALA DETERDŽENT MAFIJA: Neki proizvodi kancerogeni, zaplenjeno MILION EVRA, 13 automobila, dve kuće, plac, droga i oružje

Prilikom pretresa stanova, poslovnih prostorija i magacina juče je pronađena velika količina hemijskih baza za pravljenje falsifikovanih hemijskih proizvoda za domaćinstvo, za koje postoji sumnja i da su kancerogeni. Kako je policija razotkrila taj lanac prevaranata?

Policija je uhapsila 21 osobu zbog sumnje da su proizvodili, pakovali, i prodavali falsifikovane hemijske proizvode za domaćinstvo, poznatih robnih marki.

Veštačenjem će se utvrditi tačan sastav hemikalije koja je korišćena za pravljenje kopija poznatih brendova sredstava za higijenu i kućnu hemiju. Građani uglavnom smatraju da bi mogli da prepoznaju da nije reč o originalu.

„Jedino u radnji računam da je bar tamo provereno, s obzirom na ovo današnje vreme kada nam ništa nije provereno, eto uzdam se koliko mogu. Dovoljno je domaćica da vidi miris, da pomiriše da vidi da to nije to, a drugo to nagriza ruke, a zamislite tek malu decu šta bi tu sve moglo da bude“, kaže anketirana žena.

Neki od potrošača kažu da uvek proveravaju šta kupuju, dok drugi pak napominju da ne proveravaju ono što kupuju.

Sumnja se da se organizovana kriminalna grupa ovim poslom bavila nekoliko godina.

„Oni su imali i proizvodnju ambalaže kao i proizvodnju etiketa, i svega onoga što bi davalo originalnost takvom jednom proizvodu i uglavnom samo analizoma samog sastava je moglo da se utvrdi da ona ta tečnost, kućna hemija ne odgovara onoj originalnoj“, objasnio je Vladimir Vujić, načelnik Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Proizvode su skladištili u nekoliko magacina i prodavali na pijacama u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Pančevu i preko oglasa.

„Razlika u ceni je bila nekih 20 – 30 odsto i to se pravdalo time na pijacama i u prodaji da je to neka razlika koja bi se nabavljala nekim krijumčarenjem na primer iz Mađarske. I dalje se tvrdilo na tim prodajnim mestima d se radi o originalnim proizvodima, što naravno nije bila istina“, kaže Vujić.

Policija je pronašla 900 hiljada evra i 100 hiljada evra u forintama i švajcarskim francima. Zaplenili su i 13 automobila, dve kuće, plac i stan u Pančevu, 2 pištolja i manju količini marihuane. Svi uhapšeni nalaze se u pritvoru, danas i sutra će ih saslušati nadležni tužilac. Za ovo krivično delo predviđena je zatvroska kazna od jedne do osam godina, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare