KAKAV ŠOK – PRVAK EVROPE NE IGRA U KATARU: Italija ispala od Makedonije, Portugalu se otvorila vrata Mundijala

Desilo se nešto što niko nije očekivao. Već je bio viđen susret dva evropska fudbalska velikana u borbi za plasman na Mundijal u Katar.

Delovalo je da nas očekuje spektakl na spektaklima, Dragao je bio spreman da dočeka „azure“ u borbi koja je, na prvi pogled, delovala kao susret iz završnica takmičenja kakvo je Svetsko prvenstvo.

Ipak, dogodilo se čudo. Fudbaleri Portugala su, nakon triler završnice, savladali selekciju Turske na svom terenu, rezultatom 3:1, dok je sa druge strane, selekcija Severne Makedonije napravila senzaciju i u Palermu eliminisala Italiju, 0:1.

Portugalski fudbaleri su svoj posao u polufinalu baraža odradili znatno lakše nego što je to bio slučaj sa „Azurima“. Već na startu susreta na Dragau domaći fudbaleri su nametnuli svoj ritam, davajući do znanja protivniku da nema šta da traži na ovom meču. Već u 11. minutu meča Portugalci su preko Dijega Žote pogodili prečku, da bi pet minuta kasnije preko Otavija domaći stigli do vođstva. Nakon izuzetnog udarca Bernarda Silve lopta se od stativu odbila iskosa na peterac, a najbrže je do nje stigao fudbaler fudbaler Porta, koji je na taj način doveo svoj tim do vođstva.

Ipak, turski fudbaleri nisu dozvoljavali sebi da potonu na Dragau i tako prirede feštu domaćim navijačima, pa su svega nekoliko minuta nakon pogotka Portugalaca uzvratili izuzetno opasnim pokušajem, kada je Kutlu udarcem glavom poslao loptu tik pored stative golmana Koste. Ipak, nakon perioda tokom kog nije bilo konkretnijih prilika, Dijogo Žota je u 42. minutu još jednim pogotkom glavom uspeo da duplira prednost svoje ekipe. Ovaj fudbaler je visok svega 178 centimetara, ali je njegova igra glavom zaista fenomenalna, što je demonstrirao i pri kraju prvog dela igre.

Na startu drugog dela igre malo istaknuti Bruno Fernandeš stavio je na iskušenja golmana gostiju. Igralo se u dosta dobrom ritmu u tim momentima, a Turci su nakon sjajne kombinacije Džengiza Undera i Buraka Jilmaza uspeli da, kranje niotkuda, dođu do situacije da se vrate u meč i bore za produžetke. Šansu za potpuno ludilo i izjednačenje na Dragau imao je upravo Burak Jilmaz, strelac prvog pogotka za selekciju Turske. Imao je iskusni napadač priliku da postane apsolutni heroj svoje selekcije, ali je njegov udarac sa „bele tačke“ završio daleko preko gola. Mogli su da se obiju o glavu Portugalcima svi promašaji koje su imali tokom celog meča, ali je sreća bila na njihovoj strani. U samom finišu meča, na asistenciju Rafaela Leaa je mrežu zatresao Mateus Nunješ, koji je postavio konačan rezultat meča, 3:1 i time overio plasman svoje selekcije u finale baraža, gde će ih, poprilično neočekivano, čekati Severna Makedonija.

Sa druge strane, i fudbaleri Italije su od starta duela sa Severnom Makedonijom u Palermu pokazali da su odlučni u nameri da što pre dođu do prednosti i relaksiranije uđu u nastavak susreta. Ipak, makedonski reprezentativci su odlično stajali u odbrani, pa u uvodnom delu meča nisu dozvoljavali opasnim Italijanima da ozbiljnije ugroze gol. Ipak, preko Nikola Barele uspeli su „azuri“ da konkretnije zaprete, ali je njegov udarac iz solidne pozicije otišao daleko van okvira gola.

Nedugo nakon njega, slično se dogodilo i Domeniku Berardiju. Krilni napadač Sasuola imao je izvanrednu priliku da dovede Italiju u vođstvo, nakon kiksa Stoleta Dimitrijevskog, ali je golman Severne Makedonije uspeo da se ispravi za grešku i sačuva svoju mrežu netaknutom. Serija prilika za domaće viđena je u finišu prvog dela igre, a najkonkretniji je u tim momentima bio Lorenco Insinje. Ipak, Makedonci su u finišu prvog dela uspeli čak i da zaprete Italijanima, ali je udarac Bardija bio slab, pa se na poluvreme otišlo bez golova.

Već na startu drugog dela ponovo su domaći preko Domenika Berardija pretili gostima iz Severne Makedonije. Uspevao je da se izbori za prilike dugogodišnji član Sasuola, ali su njegovi udarci završavali ili van okvira gola, ili u rukama Dimitrijevskog. Podatak vredan pomena je da je za sat vremena igre u Palermu domaća selekcija upisala čak 22 šuta ka golu gostiju, ali su mreže i dalje mirovale.

Ipak, u samom finišu meča, u drugom minutu sudijske nadoknade, Makedonija je došla do vođstva! U samom finišu je Aleksandar Trajkovski fenomenalno zahvatio loptu sa nekih dvadesetak metara od gola Donarume, čime je priredio još jedno čudo u režiji naših južnih suseda. Prelepim pogotkom makedonskog napadača je, uprkos napadima Italijana u finišu meča, postavljen konačan rezultat meča, 0:1. Severna Makedonija će se na „Dragau“ boriti za još jedno čudo, plasman na Svetsko prvenstvo preko moćnog Portugala, piše Blic.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare