UDARNA VEST! KVINTA RAZOČARANA PRIŠTINOM

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države navele su u zajedničkom saopštenju da su razočarani odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji KiM na predstojećim izborima 3. aprila.

– Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene države su se intenzivno angažovale prethodnih meseci sa vladama (tzv.) Kosova i Srbije kako bi se pronašlo pragmatično rešenje da se omogući građanima (tzv.) Kosova da ostvare svoje biračko pravo na izborima u Srbiji 3. aprila 2022. godine. Prihvatamo da je pravo Vlade (tzv.) Kosova da odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države. Dok cenimo dostupnost Srbije u traženju rešenja, sa velikim razočaranjem dočekujemo odluku vlade Kosova da odbaci konstruktivan predlog koji je prezentovala Kvinta – ističe se u saopštenju, prenosi Kurir.

Kako dalje navode, sa ovom odlukom, vlada (tzv.) Kosova nije demonstrirala privrženost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa.

Takav stav vlade (tzv.) Kosova, kako kažu, nije na liniji sa „našim vrednostima i principima, i neće ići u koristi njihovim evropskim aspiracijama“.

– Posle ruske invazije na Ukrajinu, sa odobravanjem smo dočekali slaganje (tzv.) Kosova sa izjavama i deklaracijama koje su EU i članice Kvinte usvojili. Međutim, od (tzv.) Kosova se takođe očekuje da se drži ključnih vrednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i da poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava članova manjinskih grupa. Očekujemo od vlade (tzv.) Kosova da deluje u interesu svih svojih građana, da radi na smanjivanju tenzija i da se konstukrivno posveti dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom u kojima posreduje EU – ukazuje se u saopštenju.

– Ovo je ključno kako bi se postigao napredak prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju otvoriti perspektivu EU za (tzv.) Kosovo. Ponavljamo naš snažan poziv za (tzv.) Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koje povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata – saopštile su članice Kvinte.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare