Preminuo Milovan Vitezović autor romana „Lajanje na zvezde“

Srpski pisac Milovan Vitezović umro je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, izazvane korona virusom. Pisac je preminuo u 78. godini, prenosi Blic.

Objavio je više od četrdeset knjiga u preko 180 izdanja. Autor je 11 romana, koji su svi bili bestseleri. Knjige je objavljivao na nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, ruskom, makedonskom, grčkom, rumunskom i hebrejskom jeziku.

Njegova poezija za decu uključuje se u dečiju igru i tako podstiče na razmišljanje i slobodan razvoj. „Pesme koje rastu“, „Baš me boli vaša glava“, kao i pesme „Prevrnuto“, „Obrnuto“, „Izvrnuto“ i one sa gramatičkim pogreškama i skraćenicama nisu obične igrarije. One podstiču na razmišljanje i otkrivanje prvog smisla i pravilnih gramatičkih oblika.

Đačko doba je omiljena tema Milovana Vitezovića. Obradio ju je u sva tri književna roda. Delo „Šešir profesora Koste Vujića“ (roman i televizijska drama) ubedljivo dočarava gimnazijsku atmosferu u kojoj sve ključa od života i mladosti, novih ideja i vere u sopstvene snage i mogućnosti menjanja sveta. Međutim, puno poznatije je njegovo delo „Lajanje na zvezde“. Retko koja srpska knjiga doživi za tri decenije više od dvadeset izdanja, a zajedno sa prevodima na druge jezike, da bude štampana u više od 150.000 primeraka, čime se može podičiti roman „Lajanje na zvezde“.

Vitezović je dobio veći broj književnih nagrada i priznanja: Goranovu plaketu, nagradu Zmajevih dečijih igara, nagradu „Politikin zabavnik“, Domanovićevu nagradu, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Vukovu nagradu, Gran pri Evropskog festivala za televizijske igrane serije Telekonfronto, „Zlatni paun“ i nagradu „Orfej“. Grad Užice


UDRANA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare