NATO otvara vazdušnu bazu na BALKANU I TO U NAŠEM KOMŠILUKU

Stara vazdušna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala bi da postane taktička operativna postaja NATO-a kada se ponovno otvori 2023. godine.

Potrošnja vojnog naoružanja i municije sada je u porastu u velikom delu Evrope, ponajviše u Nemačkoj, ali i na Balkanu. Napetost koja raste u Evropi početkom ruske agresije na Ukrajinu, učinila je da se pojedine evropske zemlje dodatno naoružavaju. Kako piše „Evronjuz“, Hrvatska i Srbija su navodno u mini trci po pitanju kupovine novog oružija. Naime, Srbija je od Rusije nabavila nadograđene avione MiG-29, tenkove i raketne sisteme, dok je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih aviona Rafale.

Započeli radovi

U januaru su započeli radovi na nadogradnji avio baze Kučova kao modernog operativnog središta. NATO i Albanija obećali su 50 miliona evra za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Mali obližnji grad Kučova nazvan je Staljinov grad tokom albanskog komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vodstvom vođe Envera Hodže koji je, uprkos tome što je bio komunista, na kraju bio neprijateljski nastrojen prema SSSR-u, Kini i obližnjoj Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, stavljajući zemlju pod „stakleno zvono“, piše „Evronjuz“.

Nakon pada komunističkog režima 1990., albanska vojska imala je više od 200 mlaznjaka, uglavnom raznih modela MiG-ova, u tri vazdušne baze. Većina ih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski mlaznjaci prestali su da lete 2005. godine. 

Albanske vazdušne snage sada imaju nekoliko helikoptera, uglavnom Bells i Eurocoptera i očekuju da će dobiti nekoliko Blackhawka, piše „Evronjuz“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare