Danas tačno u 16:33 POČELO JE PROLEĆE! Da li konačno odlažemo kapute i evo kada POMERAMO SAT

Proleće ove godine počinje danas, 20. marta, tačno u 16.33 sati.

Proleće će trajati do 21. juna u 17.40, tačno 92 dana – dan manje od leta. Prvog dana proleća dan i noć traju po 12 sati i jednaki su, pa se taj dan zove dan prolećne ravnodnevice.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za „Blic“, da će ponedeljak jutro biti vedro, ali veoma hladno, uz mraz.

Tokom dana biće sunčano, ali prohladno za ovo doba godine. Jutarnja temperatura biće od -9 do -1°C, a maksimalna dnevna od 8 do 12°C, u Beogradu do 11°C.

-Od utorka toplije, maksimalna temperatura biće od 13 do 17°C, a u petak i tokom sledećeg vikenda u većini predela oko 20°C. Jutra će biti i dalje hladna, ponegde i sa slabim mrazom, naročito pri tlu, ali se ne očekuju niske jutarnje temperature poput ovih dana – kaže Đurić.

Prema njegovim rečima tokom cele sledeće sedmice biće stabilno, suvo i sunčano. Uspostavilo se anticiklonalno strujanje i u centru ovog anticiklona vazdušni pritisak dostigao je vrednosti od čak 1050 mb, što je veoma visok vazdušni pritisak, s obzirom da je normalna vrednost kada se svede na nivo mora 1013 mb.

Anticiklon je polje visokog vazdušnog pritiska, u kome su meteorološki procesi veoma mirni. Vertikalna kretanja u njemu su silazna, pa nema uslova za formiranje oblačnih sistema i preovladava vedro vreme.

-U anticiklonu su i strujanja veoma slaba, pa po prestanku pojačnog istočnog strujanja, sledeće sedmice može biti izraženo i povećano zagađenje vazduha, jer se atmosfera tokom tih dana ponaša kao “poklopac“ i kako su kretanja silazna, sve zagađujuće čestice spuštaju se kao površini i dovode do povećanog zagađenja – objašnjava.

Kako se do kraja marta skoro i ne očekuju padavine, pogoršaće se situacija sa sušom, što bi moglo nepovoljno da se odrazi na poljoprivredne i ratarske kulture, a kojima ovih dana u prilog ne idu ni vrlo niske jutarnje temperature sa mrazom.

-Nakon što je februar protekao u znaku veoma toplog i blagog vremena, bez zimskih uslova, mart protiče u znaku hladnog i vrlo sušnog meseca, ali će treća dekada marta kada su temperature u pitanju, poprimiti karakteristike proleća – kaže Đurić. 

Sledeći vikend pomeramo sat

Narednog vikenda očekuje nas i početak letnjeg računanja vremena. Naime, u noći između subote i nedelje, 27. marta 2022, počinje letnje računanje vremena kada se kazaljke na sati pomeraju jedan čas unapred – sa 2 na 3 časa što za one koji tog dana moraju rano na posao znači da spavaju jedan sat kraće.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare