Ovo je stav KINE O SUKOBU U UKRAJINI

Peking tvrdi da neće pokleknuti pod pritiskom Vašingtona, koji smatra “neodgovornim“ i “beskorisnim“.

Peking zadržava “nezavisan“ stav o ukrajinskoj krizi, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare, prenosi Kurir.

Ova primedba je usledila kao odgovor na pretnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u četvrtak upozorio Kinu da će joj Vašington “nametnuti troškove“ ako Peking odluči da podrži Moskvu.

Liđijan je naveo da je “po pitanju Ukrajine Kina samostalno donosila svoj sud zasnovan na činjenicama na objektivan i pravedan način“.

Kineski diplomata je takođe naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoj stav. On je dodao da neki američki zvaničnici i dalje pokušavaju da šire dezinformacije u vezi sa stavom Kine – nešto što je Liđian opisao kao neodgovorno i koji ne doprinosi rešavanju krize.

Po mišljenju Kine, “ključ za rešavanje ukrajinske krize je u rukama SAD i NATO-a“, jer su oni “krivci krize“, rekao je Liđijan.

Prema rečima kineskog diplomate, Amerika i njeni evropski saveznici treba da “razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi“, kao i da “ozbiljno preuzmu odgovornost i preduzmu stvarne akcije da olakšaju situaciju“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare