NATO: Nema slanja snaga u Ukrajinu jer rat ne sme da eskalira! UŽIVO 21. DAN RATA U UKRAJINI!

Danas je 21. dan ruske invazije na Ukrajinu

Ključne informacije:

* NATO sprema novi plan. Zadatak izrade novog plana za zaštitu od Rusije danas će dobiti vojni zapovednici, a planovi bi trebalo da uključuju više vojnika i protivraketnu odbranu u istočnoj Evropi

* Ruske snage drže 400 ljudi, uključujući lekare i pacijente, kao taoce unutar bolnice u Marijupolju, kaže lokalni ukrajinski zvaničnik

* Građani koji su pobegli kažu da je u Marijupolju pakao

* Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je 35-časovni policijski čas u glavnom gradu, upozoravajući da je stanje teško i opasno

* Premijeri Češke, Poljske i Slovenije sastali su se u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim. „Niste sami“, rekao je Janez Janša Ukrajincima

* Pregovori će se nastaviti. Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je da razgovori postaju realističniji, a Putin je rekao da ostaje pri ranijim stavovima

* EU uvodi dodatne sankcije Rusiji, Britanija je uvela sankcije za još 350 osoba

* Rusija predložila model neutralnosti Ukrajine, Kijev odbio

* Zelenski se obratio američkom Kongresu, traži zatvaranje vazdušnog prostora

20.49 – Oslobođen gradonačelnik Melitopolja, Zelenski objavio snimak

Ukrajinske vlasti su saopštile da je gradonačelnik Melitopolja, na jugu Ukrajine koga su Rusi oteli 11. marta oslobodjen.

U video snimku objavljenom na Telegramu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sa njim govorio telefonom i rekao da je srećan da čuje glas živog čoveka.

„Mnogo sam bolje, hvala što me niste napustili. Treba mi dan dva da se oporavim i onda čekam vaša naređenja da doprinesem našoj pobedi“, rekao je gradonačelnik Ivan Fedorov.

20.40 – RT: Ruske trupe obezbedile snabdevanje vodom na Krimu

20.30 – Pripadnici „Azova“ pokušavaju da izađu iz Marijupolja u civilnoj odeći

Pripadnici ukrajinskog nacionalističkog puka „Azov“ (protiv čijih boraca je pokrenut krivični postupak u Rusiji) redovno pokušavaju da pobegnu iz Marijupolja u civilu, ali ih odaju tetovaže sa kukastim krstom i drugim nacističkim simbolima, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

„Beležimo pokušaje militanata da se presvuku u civilnu odeću i pobegnu. Ne uspeva im uvek. Identifikovali smo niz slučajeva. Oni pokušavaju da se preruše u obične civile, ali ih po pravilu izdaje greška koju su napravili bez razmišljanja o budućnosti – mnogi od njih imaju tetovaže sa kukastim krstovima i drugim nacističkim simbolima. Neki čak pokušavaju da ih odseku nožem pre nego što pokušaju da se prebace na bezbedno mesto“, rekao je Pušilin za „Prvi kanal“.

20.17 – Sud u Strazburu suspenduje prijave protiv Rusije

Evropski sud za ljudska prava saopštio je večeras da je odlučio da suspenduje ispitivanje svih prijava protiv Rusije dok ne razmotri pravne posledice isključenja te države iz Saveta Evrope na njegov rad.

Sud sa sedištem u Strazburu je doneo tu odluku nakon što je Komitet ministara Saveta Evrope ranije danas isključio Rusiju iz članstva te vodeće evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava, zbog agresije na Ukrajinu.

20.15 – Nemačka: Solidarno da podelimo brigu o izbeglicama iz Ukrajine

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok pozvala je danas zapadne zemlje da solidarno podele brigu o ukrajinskim izbeglicama.

„Naša je dužnost da stvorimo most solidarnosti između Evrope i Atlantika, to je i moj apel našim prijateljima u Kanadi i širom sveta… Treba da rasporedimo ljude koji su prešli (ukrajinsku) granicu. Jasno je da možemo bezuslovno da im pomognemo“, rekla je ministarka pred poslanicima Bundestaga.

Od početka ruske ofanzive 24. februara, iz Ukrajine je pobeglo tri miliona ljudi, od kojih 1,4 miliona dece. Ukrajinci većinom beže u susedne zemlje, Poljsku, Mađarsku i Moldaviju.

19.20 – Putin: Zapad je skinuo masku pristojnosti

Zapad je skinuo sve maske pristojnosti i primećuje se analogija sa antisemitizmom, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i dodao da su u mnogim zapadnim zemljama ljudi podvrgnuti pravom progonu samo zato što su iz Rusije, uskraćena im je medicinska pomoć, izbacuju decu iz škola i oduzimaju posao njihovim roditeljima.

„Zabranjuju rusku muziku, kulturu, književnost, pokušavaju da ukinu Rusiju. Zapad je skinuo sve maske pristojnosti, ponaša se bezobrazno, pokazao je svoju pravu prirodu“, naveo je Putin.

18.44 Ukrajna: Rusi gađali pozorište u Mirjupolju

„Ruske snage su namerno i cinično uništile Dramsko pozorište u srcu Mariupolja“, naveli su iz Gradskoga veća putem Twittera.

Zamenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov za BBC tvrdio je da je tu bilo između 1000 i 1200 ljudi. Zgrada se nalazi u centru grada.

18.02 – NATO: Nema slanja snaga u Ukrajinu jer rat ne sme da eskalira

NATO neće rasporediti ni kopnene trupe ni vazduhoplovna sredstva u Ukrajini, već priprema znatno jačanje svog vojnog prisustva u savezničkim zemljama na svom istočnom krilu, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Nema govora o raspoređivanju trupa i aviona NATO u Ukrajini“, rekao je Stoltenberg u odgovoru na zahtev Poljske da pošalje u tu zemlju „mirovnu misiju zaštićenu oružanim snagama“.

On je rekao da će Alijansa poslati dodatne trupe i sredstva u zemlje na svom istočnom krilu.

U odgovoru na pitanje novinara Stoltenberg je rekao da su saveznici bili jedinstveni u odluci da ne rasporede svoje snage u Ukrajini, zato što, kako je rekao, imaju „odgovornost da osiguraju da ovaj rat ne eskalira dalje od Ukrajine“.

17.45 Stoltenberg: Nećemo uvesti zonu zabrane letova

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je s novinarima u Biselu nakon sastanka ministara odbrane. Kaže da su saveznici ujedinjeni u odluci da se ne uvodi zona zabrane letenja.

17.40 Rusija blokiraala sajt BBC

Ruske vlasti objavile su danas da su blokirale portal BBC i obećale da će uzvratiti u „informacijskom ratu“, koji je prema Moskvi pokrenuo Zapad od početka ruske vojne ofanzive u Ukrajini.

Rusko regulatorno telo „Roskomnadzor“ blokiralo je sajt BBC News u Rusiji, napisala je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova na Telegramu. „Mislim da je to početak uzvraćanja u informacijskom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije, dodala je Zaharova.


16.40 Glavni tužilac MKS-a u poseti Ukrajini, razgovara sa Zelenskim

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKS) Karim Kan posetio je Ukrajinu gde je održao video konferencijski razgovor sa predsednikom zemlje Vladimirom Zelenskim, saopštio je njegov kabinet.

16.29 FT: Ostvaren je značajan napredak u pregovorima

Ukrajina i Rusija su postigle značajan napredak na okvirnom mirovnom planu od 15 tačaka, uključujući prekid vatre i povlačenje Rusije ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja za svoje oružane snage, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na tri izvora u razgovorima.

15.44 Zelenski: Ukrajina postala članica Energetske unije EU

Ukrajina je postala članica Energetske unije. Završeno je ujedinjenje ukrajinskog i evropskog energetskog sistema. Sada naša struja teče u EU, a evropska – u Ukrajini. Hvala svima, zahvaljujući kojima sada imamo jedinstven energetski sistem, poručio je predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru.

15.31 Specifičan stav Ukrajine

Stav Ukrajine u mirovnim pregovorima sa Rusijom je prilično specifičan, sa zahtevima koji uključuju prekid vatre i povlačenje ruskih trupa o čemu se mora razgovarati u direktnim pregovorima između predsednika dve zemlje, rekao je ukrajinski pregovarač.

„Naš stav na pregovorima je sasvim konkretan – zakonski verifikovane bezbednosne garancije; prekid vatre; povlačenje ruskih trupa. To je moguće samo uz direktan dijalog šefova Ukrajine i Ruske Federacije“, napisao je na Tviteru pregovarač Mihail Podoljak.

15.19 Lavrov: Sastanak Putina i Zelenskog samo ako se potpisuje konkretan sporazum

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će se sastanak predsednika Vladimira Putina i predsednika Volodimira Zelenskog održati samo ako se potpisuje konkretan sporazum, prenosi Rojters.

Lavrov je rekao novinarima da „nema prepreka“ za sastanak ruskog i ukrajinskog lidera.

Ne postoje prepreke za organizovanje ovakvog sastanka sa razumevanjem da to ne bi bilo samo reda radi. Taj sastanak bio morao dazapečati konkretne sporazume na kojima trenutno rade dve delegacije, rekao je Lavrov.

15.11 Putin: Pokušaj Zapada da ima globalnu dominaciju privodi se kraju

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da se „pokušaj Zapada da ima globalnu dominaciju“ privodi kraju i poručio da je međnarodna zajednica samo čekala izgovor da sankcioniše Rusiju.

On je rekao da Zapad pokušava da „poništi Rusiju“, prenosi Dejli mejl.

Ruski predsednik je rekao da pokušaj „organizovanja ekonomskog „blickriga“ neće uspeti i rekao da „većina zemalja ne podržava sankcije Rusiji“.

Putin je u svom obraćanju javnosti uporedio stavove Zapada sa „pogromom“ i upozorio da Zapad „ne razume Rusiju“ i tvrdio da međunarodna zajednica pokušava da podstakne građanski sukob.

Rečima koje ironično podsećaju na govore ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Putin je poručio Rusima: „Mi se borimo za naš suverenitet i budućnost naše dece“.

14.38 Ukrajinski mediji: U redu za hleb ubijeno 10 civila

Ukrajinski mediji navode da je jutros oko 10 sati po lokalnom vremenu u Černihovu ubijeno 10 civila koji su stajali u redu za hleb. Ovo je potvrdila i američka ambasada u Kijevu.

14.09 Zelenski se obraća američkom Kongresu

Očekuje se da će Zelenski obnoviti svoj poziv za zonu zabrane letova iznad Ukrajine – potez koji je Bajdenova administracija više puta izbegavala, navodeći mogućnost direktnog sukoba sa Rusijom.

Ukrajinski lider će takođe verovatno tražiti od SAD da pošalju vojne avione za borbu protiv ruskih vazdušnih napada.

Posle ovacija, Zelenski se preko video linka obratio Kongresu SAD.

„Trenutno se odlučuje o sudbini naše zemlje, sudbini našeg naroda“, rekao je Zelenski i dodao da je ruska invazija na Ukrajinu napad na demokratiju, slobodu celog sveta.

On je pozvao Amerikance da ga saslušaju i poručio im da su Ukrajincima „potrebni upravo sada“.

Ovo što se dešava Ukrajini je nešto što Evropa nije videla 80 godina“, rekao je on.

„Rusija je pretvorila ukrajinsko nebo u izvor smrti za hiljade“, rekao je Zelenski Kongresu.

Zelenski je retorički pitao NATO da li im je „previše“ da zatvore ukrajinsko nebo i poručio da, ako jeste, onda Ukrajini treba još PVO sistema da bi mogli da se bore.

U jednom trenutku, Zelenski je parafrazirao Martina Lutera Kinga i njegov čuveni govor „Imam san“ rekavši „Imam potrebu da zaštitim ukrajinsko nebo!“

Svoj poziv je završio srceparajućim snimkom bombardovanja Ukrajinaca uz tužnu muziku violina, i snimcima dece koja jecaju dok pokušavaju da se evakuišu i tekstom: „Zatvorite nebo“.

13.52 Džonson: Ukrajina se neće skoro pridružiti NATO

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da „nema šanse da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u“, ali je naglasio da tu odluku treba da donese predsednik zemlje.

U utorak je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je važno priznati da Ukrajina neće biti članica NATO-a, rekavši: „Mnogo godina smo slušali o otvorenim vratima, ali smo takođe čuli da ne možemo da uđemo na ta vrata“.

Džonson je tokom posete Abu Dabiju, rekao da je razume Zelenskog i pta priča o NATO, ali da je najvažnije da „apsolutno varvarski napadi ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu prestanu”.

13.47 Povratak EU lidera

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije vratili su se jutros u Poljsku nakon što su u utorak otputovali u Kijev kako bi pokazali solidarnost sa Ukrajinom.

Poručili da su potrebne restriktivne mere kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

13.33 Ukrajina odbacila ruski predlog tokom mirovnih pregovora

Ukrajina je danas odbacila ruski predlog tokom mirovnih pregovora da postane “neutralna“ poput Švedske ili Austrije i umesto toga zatražila garancije da će međunarodne snage “sprečiti napade“ u budućnosti.

-Ukrajina je sada u direktnom ratu sa Rusijom. Kao rezultat toga, model može biti samo “ukrajinski“ i samo na osnovu pravno verifikovanih bezbednosnih garancija, rekao je njen glavni pregovarač Mihail Podoljak.

On je pozvao na pravno obavezujući bezbednosni sporazum, koji bi potpisali međunarodni partneri, koji “neće ostati po strani u slučaju napada na Ukrajinu, kao što to čine danas“.

12.45 Hakova TV kanal Ukrajina 24 i veb-sajt Segodnje

Hakeri su hakovali TV kanal Ukrajina 24 i veb-sajt Segodnje, a emituje se izveštaj Zelenskog o navodnoj „predaji“.

12.30 Ruska novinarka nakon protesta na državnoj televiziji: Bojim se za svoju bezbednost

Ruska novinarka koja je prekinula emitovanje vesti na državnoj televiziji kako bi protestovala protiv rata u Ukrajini rekla je kako se sada boji za svoju bezbednost i bezbednost svoje dece.

12.15 Kremlj: Moguć kompromis za neutralnost Ukrajine

Kremlj je danas saopštio da bi se ideja stvaranja demilitarizirane Ukrajine po uzoru na primer Austrije mogla da se smatra kompromisom za okončanje rata.

– Ovo je varijanta o kojoj se trenutno raspravlja i koja bi se zaista mogla da se smatra kompromisom, rekao je posrtparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

Uslovi demilitarizacije koje Rusija očekuje od Ukrajine nisu do kraja jasni, ali navodeći primer Austrije jasno je da se traži da Ukrajina održi neutralan status i ostane izvan NATO-a. Zemlja bi i dalje imala svoje oružane snage.

11:48 Lavrov dočekao Čavušoglua u Moskvi

Ruski i turski šef diplomatije sastali su se danas u Moskvi.

11.46 Senat: Putin je ratni zločinac

Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac.

11.25 Šolc isključuje mogućnost NATO intervencije u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovo je isključio mogućnost vojne intervencije NATO u Ukrajini. Zapad i dalje polaže nadu u sankcije protiv Rusije, rekao je Ssolc na skupu u organizaciji dnevnika “Velt“ u Berlinu.

-Nećemo uspostavljati zone zabrane letova iznad Ukrajine. To bi vodilo ka direktnoj vojnoj konfrontaciji sa Rusijom i ruskim avionima, objasnio je nemački kancelar. Šolc je preneo da je saglasan sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i drugim saveznicima da ne sme doći do vojnog sukoba izmedju NATO i Rusije.

-To niko ne može da želi, rekao je on.

11:14 Rusija sprema nove sankcije Zapadu?

Iz Kremlja saopšteno da Ruska Federacija može da proširi sankcije Zapadu i zapadnim liderim.

10.51 Oglasio se Lavrov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov progovorio je o mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Rekao je da pregovori nisu laki, ali da postoji nada za kompromis.

10.06 Zelenski potpisao novi zakon

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se zabranjuje negiranje ili opravdavanje „agresije Rusije“ na Ukrajinu.

Dokument predviđa krivičnu odgovornost za to.

– Volodimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani proizvodnje i distribucije informativnih proizvoda koji imaju za cilj promovisanje dejstava države-agresora, navodi se u saopštenju Odbora za humanitarnu i informacionu politiku Ukrajine.

9.05 Iz Marijupolja evakuisano 20.000 ljudi

Oko 20.000 ljudi uspelo je tokom prethodnog dana da napusti opkoljeni Mariupolj humanitarnim koridorom. Prema rečima zamenika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirila Timošenka, gradjani su evakuisani sa oko 4.000 privatnih vozila od kojih je 570 otišlo u grad Zaporožje, dok su ostali proveli noć u drugim mestima usput, prenosi AP. Marijupolj, strateški važan lučki grad sa 430.000 stanovnika na Azovskom moru, više od 10 dana je pod opsadom ruskih snaga. Prema ukrajinskim navodima, u granatiranju poginulo je više od 2.300 ljudi.

9.00 Dvoje mrtvih u Harkovu, uništene dve stambene zgrade

Tokom noćašnjeg napada na drugi najveći ukrajinski grad Harkov ubijeno je dvoje ljudi, a dve stambene zgrade su uništene. Ukrajinska služba za vanredne situacije je jutros potvrdila da je nekoliko stanova u dve zgrade uništeno kao posledica artiljerijskog napada, preneo je Gardijan.

Spasioci su gasili požar i izvukli četvoro ljudi iz zgrade, ali nisu uspeli da spasu još dvoje koji su poginuli u napadu, navela je služba. I škola u Harkovu je bila meta napada oko 3.00 ujutro. Zgrada je delimično oštećena.

8.43 „Ubijeno je 13.800 ruskih vojnika“

Ukrajinska vojska saopštila je da je od početka invazije 24. februara ubijeno 13.800 ruskih vojnika, preneo je „Gardijan“.

Prema izveštaju ukrajinskog Ministarstva odbrane, uništeno je još 430 tenkova, 1.375 oklopnih bojnih vozila, 190 artiljerijskih sistema i 108 helikoptera.

8.15 Džonson: Nema šanse da se Ukrajina uskoro priključi NATO-u

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kasno juče sugerisao je da bi Ukrajina mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje vojnom savezu NATO-a što je, kako se čini, glavni zahev Rusije.

Britanski premijer Boris Džonson komentarisao je tu izjavu Zelenskog i pitanje ulaska Ukrajine u NATO.

– Juče sam ponovno razgovarao s Volodimirom i naravno da razumem ono što je govorio o NATO-u i stvarnost sadašnje pozicije. Svi su uvek govorili, i to smo jasno dali do znanja i Putinu, da nema šanse da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u, dodao je.

Međutim, kako je rekao konačna odluka o pridruživanju NATO-u je na Ukrajini i na njenom izabranom predsedniku te da će Britanija podržati Ukrajinu kakva god ta odluka bila.

7.54 Pogođena stambena zgrada od 12 spratova u Kijevu

Stambena zgrada od 12 spratova, kako javljaju strani mediji, pogođena je jutros u kijevskoj četvrti Ševčenkovski.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve saopštila je su da ke primila dojavu u 6.16 ujutro te da su delovi granata pali u zgradu. Navode da se urušio gornji sprat i da je oštećena zgrada od 9 spratova u komšiluku.

Služba za hitne slučajeve navodi da je u zgradi koja je pogođena izbio požar, ali da je za pola sata ugašen.

Dve osobe su povređene, a 37 je evakuisano iz zgrade, dodaje se. Potraga za još potencijalnih žrtava se nastavlja.

7.44 Zelenski: Mirovni pregovori sada zvuče realističnije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je optimističniji pogled na pozicije Ukrajine i Rusije na predstojećim mirovnim pregovorima, rekavši da pregovori zvuče “realističnije“, dok je njegov najviši pomoćnik ukazao da i dalje postoje “fundamentalne protivrečnosti“ u odgovoru Rusije.

U obraćanju naciji, Zelenski je rekao: Sastanci se nastavljaju. Rečeno mi je da stavovi na pregovorima zvuče realnije. Međutim, potrebno je još vremena da odluke budu u interesu Ukrajine, prenosi britanski Gardijan.

7.41 Eksplozije se čule u Odesi i Zaporožju

Pojavljuju se informacije o eksplozijama u Odesi i Zaporožju.

Oliver Kerol, dopisnik “Ekonomista“, rekao je da je u Odesi čuo glasne zvuke koji bi mogli biti sistemi protivvazdušne odbrane koji obaraju projektile.

U Zaporožju je sekretar gradskog veća Anatolij Kurtev napisao na Telegramu da je eksplozija pogodila železničku stanicu.

Za sada nema detalja o tome ima li žrtava na ovim područjima.

7.36 Bivši nemački kancelar pričao sa Putinom. Ukrajina: To je propalo

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj ocenio je da je posredovanje bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera između Kijeva i Moskve bilo neuspešno.

7.30 Počelo raketiranje KIjeva?

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi da je navodno počelo raketiranje KIjeva.

7.11 Sirene za uzbunu u više ukrajinskih gradova

Sirene za uzbunu oglasile su se pred zoru u više ukrajinskih gradova, a građani su upozoreni da odu u skloništa.

Sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Dnjepru, javljaju lokalni mediji i novinari na terenu, prenosi BBC.

– Rusko-ukrajinski pregovori biće nastavljeni sutra, saopštio je juče savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kako je naveo, postoje fundamentalne protivrečnosti u stavovima ruske i ukrajinske delegacije na razgovorima, ali postoji i mogućnost kompromisa, preneo je Sputnjik.

7.00 Vanredni sastanak lidera NATO

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg napisao je na Tviteru da je sazvao vanredni Samit za 24. mart u Briselu.

6.55 Kineski ambasador u SAD-u tvrdi: Nismo znali ništa o ruskim planovima. Da smo znali, pokušali bismo da ih zaustavimo

Kineski ambasador u SAD-u napisao je tekst za Vašington post u kojem je poručio da njegova vlada ne zna ništa o ruskim planovima i da bi pokušala da ih zaustavi da je znala.

Peking je bio pod velikim pritiskom zbog svojih veza sa Rusijom, a poslednje tvrdnje odnosile su se na to da je Rusija od Kine tražila vojnu i ekonomsku pomoć, što i Rusija i Kina demantiraju. Postavljala su se i pitanja o tome šta je Kina znala o invaziji pre nego što je napad krenuo.

6.50 Sedam tela u ruševinama škole

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju kanadskim poslanicima poručio da je grad Mariupolj na jugu Ukrajine, ostao bez sredstava komunikacije i skoro je ostao bez hrane, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da je od početka sukoba potvrđeno ukupno 97 nastradale dece.

Sedam tela pronađeno je u ruševinama zgrade škole u Mikolajivu, razorene ruskim vazdušnim napadima u nedelju ujutru, objavile su danas ukrajinske vlasti.

Ispod ruševina izvučene su ranjene osobe, navodi se u izjavi ukrajinske službe za vanredna stanja. Spasilačke ekipe sada su završile posao raščišćavanja ruševina, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare