RUSIJA SE POVUKLA IZ SAVETA EVROPE: Moskva krivi zemlje NATO za prekid dijaloga!

Rusija je prekoliko dana najavila, a sada se i zvanično povukla iz Saveta Evrope

Kao glavne krivce za prekid dijalga Moskva je navela članice NATO.

Rusija je pore tri dana najavila da više neće učestvovati u Savetu Evrope, , a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da će izlazak Rusije značiti i povlačenje iz svih institucija SE.

„Države Evropske unije i NATO, neprijateljski nastrojene prema Rusiji, zloupotrebljavajući svoju apsolutnu većinu u Komitetu ministara Saveta Evrope, nastavljaju sa politikom koja vodi uništavanju Saveta Evrope i zajedničkog humanitarnog i pravnog prostora u Evropi“, citirao je Sputnjik saopštenje Ministarstva.

Savet Evrope odlučio je 25. februara da suspenduje učešće ruskih diplomata i presdatavnika u glavnim telima te panevropske organizacije, a odluka je stupila na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine, započetu dan ranije.

Odluka je značila da Rusija ostaje članica SE jer „suspenzija nije konačna već privremena mera“, čime se, kako je tada navedeno, „ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali“.

Savet Evrope ima 47 država članica među kojima su Rusija i Ukrajina.

„Neka uživaju u međusobnoj komunikaciji, ali bez Rusije“, citirao je Sputnjik navode iz saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare