Oglasio se Bajden! SAD ukidaju Rusiji trgovinske povlastice, sa Zelenskim dogovoreni NOVI KORACI!

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, ukinuće trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopštio je danas predsednik SAD DŽozef Bajden.

„Dok Putin nastavlja nemilosrdni napad, SAD i saveznici, partneri nastavljaju da rade na ekonomskom pritisku na Putina i daljoj izolaciji Rusije na globalnoj sceni. Kasnije u toku dana, zajedno sa NATO saveznicima, G7, kao i EU, izdaćemo zajedničko saopštenje u kojem ćemo objaviti nekoliko novih koraka kojim ćemo pritisnuti Putina i smatrati ga još više odgovornim za njegovu agresiju na Ukrajinu“, kazao je Bajden.

Ova odluka otvara put za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe.

U Sjedinjenim Američkim Državama, za ukidanje statusa „trajnih normalnih trgovinskih odnosa“ (PNTR) Rusiji, potrebna je saglasnost Kongresa, ali poslanici u oba doma i sa obe strane političkog koridora već su signalizirali podršku, rekla su ranije dva američka zvaničnika za Rojters.

Bajden dodaje da to znači da će SAD zabraniti uvoz alkohola, morske hrane, kao što su vodka i kavijar iz Rusije, i dijamanata.

On je, takođe, rekao će Amerika slati novac, hranu i pomoć Ukrajini, kao i da će otvoriti vrata za ukrajinske izbeglice.

„Razgovarao sam sa predsednikom Ukrajine, Zelenskim. Narod SAD čvrsto stoji uz narod Ukrajine. Kao što sam ranije rekao, nećemo ratovati sa Rusijom, jer bi rat NATO i Rusije bio treći svetski rat“, kazao je Bajden, a prenosi Informer.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare