Putin potpisao važan zakon: Ovo su najnovije mere

Predsednik Rusije je svojim potpisom danas podržao mere usmerene na privredu i građane

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji sadrži niz socio-ekonomskih mera za podršku građanima i preduzećima, prenosi Telegraf.

Odgovarajući dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija. Zakon koji je izradila ruska vlada dozvoljava uvođenje moratorijuma na zakazane inspekcije malih i srednjih preduzeća 2022. godine, kao i na zakazane inspekcije akreditovanih organizacija u oblasti informacionih tehnologija do kraja 2024. godine.

Podsećamo, o tome je bilo reči 7. marta.

A da bi obezbedila status učesnika slobodne ekonomske zone na Krimu, organizacija registrovana van nje će samo morati da ima filijalu ili predstavništvo na poluostrvu. Istovremeno se proširuju ovlašćenja ruske vlade: ona će u tekućoj godini moći svojim aktom da dozvoli nastavak delatnosti bez obnavljanja licence (dozvole), kao i da omogući licence i produženje njihovog roka bez obavezne procedure ocenjivanja usaglašenosti, plaćanja državne dažbine i plaćanja neophodnih javnih usluga.

Pored toga, Kabinet ministara će moći da dozvoli neprolaženje procedure ocenjivanja usaglašenosti za trajne licence (dozvole) i kvalifikacioni ispit, kao i da produži važenje kvalifikacionih sertifikata.

Savezna vlada, kao i konstitutivni entiteti Ruske Federacije ili opštine, imaju pravo da promene suštinske uslove ugovora (predmet, cena, rok, postupak plaćanja itd.) prilikom kupovine dobara za državne i opštinske potrebe.

Kabinet ministara će takođe 2022. godine moći da uspostavi dodatne mogućnosti za nabavku od jednog dobavljača, a zakon daje pravo medicinskim organizacijama da – putem elektronskog zahteva za ponudu – nabavljaju više proizvoda koji su im potrebni, kao i da, odlukom osnivača, kupuju lekove, potrošni materijal i medicinska sredstva na pojednostavljen način.

Ovo je samo jedan deo mera.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare