POLJSKA ODBILA ZELENSKOG „Naši avioni se neće boriti iznad Ukrajine“

Poljska nije i neće poslati svoje borbene avione u Ukrajinu kako bi podržala odbranu te zemlje od Rusije, rekli su zvaničnici poljske vlade u ponedeljak.

Marcin Pžidac, zamenik ministra spoljnih poslova, rekao je u intervjuu za Radio Zet: „Nećemo otvarati naše aerodrome i poljski avioni se neće boriti nad Ukrajinom … Poljski avioni neće se boriti nad Ukrajinom“.

Ali, odvojeno, portparol vlade Pjotr Miler je ukazao da konačna odluka nije doneta, preneo je Asošiejted pres. 

On je rekao da odluka o slanju borbenih aviona predstavlja rizik i da je „veoma delikatna stvar“.

Komentari dolaze nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio od SAD da pomognu Kijevu da dobije više ratnih aviona za borbu protiv ruske invazije i da zadrži kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, rekao je da Vašington razmatra predlog prema kojem bi Poljska snabdevala Kijev MiG-ovima i drugim avionima iz sovjetske ere i zauzvrat dobijala američke F-16 kako bi nadoknadila njihov gubitak.

Poljska nije bila baš oduševljena tom idejom, barem javno, uglavnom zato što je Rusija upozorila da bi se podrška ukrajinskom vazduhoplovstvu u Moskvi smatrala učešćem u ratu i mogla bi da stvori rizik od odmazde.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare