Putin i Šolc razgovarali sat vremena: Ovo su bile glavne teme

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šolc je u razgovoru koji je trajao sat vremenapozvao Putina da odmah prekine sve vojne akcije, rekao je portparol nemačke vlade. Takođe ga je pozvao da dozvoli pristup humanitarnoj pomoći u oblastima u kojima se vode borbe. Putin je informisao Šolca o trećoj rundi pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine i da su isti planirani za vikend.

Ovo su glavne teme razgovora dva lidera o situaciji u Ukrajini:

Putin je izneo ruske pristupe, detaljno objasnio ciljeve i zadatke specijalne vojne operacije, koja će svakako biti sprovedena. Naglasio je da glavna opasnost dolazi od „neonacističkih vojnih formacija koje vrše ratne zločine“.

Konstatovano je da „ukrajinski neonacisti koriste terorističke metode postavljajući udarno oružje u stambena naselja“, to jest da je više od 6 hiljada stranih državljana, uglavnom studenata, uzeto za taoce, koje radikali koriste kao živi štit.

Razgovaralo se i o pokušajima ljudi da napuste područja pod kontrolom ukrajinskih snaga bezbednosti koja suzbijaju radikali uz pomoć oružja.

Putin je podsetio da je Zapad 8 godina zatvarao oči pred „genocidom koji je kijevski režim vršio nad stanovnicima Donbasa“. Rečeno je da ruska vojska preduzima sve moguće mere da spase živote civila.

Pomenuto je da je podmetanje informacija o navodnom tekućem granatiranju velikih gradova „ogromna propagandna laž“.

Šolc je izrazio zabrinutost zbog aktivnih borbi i izveštaja o žrtvama.

Putin je pozvao Šolca da utiče na Kijev kako bi obezbedio brzo oslobađanje i bezbednu evakuaciju stranaca.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare