Nuklearna elektrana Zaporožje u plamenu, Zelenski optužio Ruse za granatiranje i poručio „Evropa je ugrožena!“

Vatra je izbila u blizini jednog od šest reaktora u elektrani Zaporožje

Veliki požar je izbio u kompleksu Nuklearne elektrane Zaporožje posle napada ruske vojske, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenskiobratio se usred noći dramatičnim apelom i upozorenjem da je „cela Evropa u velikoj opasnosti“. 

Vatra je zahvatila oblast oko jednog od 6 nuklearnih reaktora u ovoj elektrani na jugoistoku Ukrajine, a portparol elektrane je neposredno posle izbijanja požara izjavio da su „ruski napadi još u toku i da vatrogasci ne mogu da pristupe gašenju“, prenosi Telegraf.

Ipak, jutros u pet sati je javljeno da su vatrogasci uspeli da dođu na lokaciju požara u elektrani Zaporožje, pošto je „vatra izbila u jednoj zgradi posle granatiranja od strane Rusa“, kako su objavile ukrajinske službe. Prema prvim informacijama, vatra je zahvatila jednu zgradu u nuklearnom kompleksu, i to njen treći, četvrti i peti sprat.

Kako je javljeno, „vatrogasci su stigli na lice mesta oko 4.20 po srednjeevropskom vremenu“. Vatra je gorela oko sat vremena.

Zvaničnici Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i zvaničnici američke vlade su stupili u kontakt sa ukrajinskim vlastima

Grejem Elison, stručnjak za nuklearnu bezbednost sa Harvarda, rekao je da bi reaktor mogao da bude ugrožen ako se požar nastavi, i da bi u tom slučaju moglo da dođe do curenja radijacije nalik onom u Černobilu 1986. godine. U isto vreme, on je upozorio da je prerano zaključiti šta se tačno dešava u Zaporožju, te da radnici – Ukrajinci i verovatno i Rusi – rade zajedno kako bi sprečili nešto katastrofalno.

Reaktor koji je ugrožen je u procesu renoviranja, i pretpostavka je da u njemu ima manje nuklearnog goriva, tvrdi Elison, uz napomenu da veruje da ruska vojska pokušava da ugasi elektranu.

Ukrajinski zvaničnici su obavestili IAEA da zasad nije bilo povećanja nivoa radijacije u blizini elektrane koja strujom napaja četvrtinu Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u toku noći uputio hitan apel i poziv na pomoć, optuživši Ruse da su granatirali nuklearnu elektranu Zaporožje. On je upozorio na potencijalnu nuklearnu katastrofu:

– Evropljani, molim vas probudite se! Ruski tenkovi gađaju atomsku elektranu! Recite to svojim političarima! – poručio je Zelenski u video snimku koji je objavio na Tviteru.

– Najveća nuklearna elektrana u Evropi gori.

Podsetivši na katastrofu u Černobilu 1986, Zelenski je rekao da bi posledice moguće katastrofe u Zaporožju bile daleko veće. On je rekao da je u kontaktu sa liderima SAD, Velike Britanije i EU, i na kraju poručio:

– Ruska propaganda je upozorila da će prekriti svet nuklearnim pepelom. Sada to nije upozorenje, nego realnost.

Američki predsednik Džo Bajden i Rafael Grosi, šef IAEA, razgovarali su o novonastaloj situaciji sa timom Zelenskog, javlja BBC.

IAEA apeluje na prestanak upotrebe sile u blizini elektrane, upozoravajući da može doći do ozbiljnih oštećenja ako bude pogođen reaktor.

U objavi na Fejsbuku, Aleksandar Starih, šef administracije regiona Zaporožje rekao je da je razgovarao sa direktorom Nuklearne elektrane Zaporožje i da je „dobio uveravanje da je sigurnost elektrane obezbeđena“. Ova najava je došla posle objave Zelenskog.

I IAEA je zatim potvrdila da su dobili uverenja da požar u elektrani „nije ugrozio ključnu opremu“, i da „sve i dalje funkcioniše“.

Boris Džonson, premijer Velike Britanije, oglasio se u toku noći, posle razgovora sa Zelenskim, i rekao da su „postupci predsednika Putina sada doveli u opasnost sigurnost cele Evrope“. Portparol Dauning strita nazvao je situaciju „veoma zabrinjavajućom“ i pozvao Ruse da smesta obustave napad.

Džonson je zbog incidenta u Zaporožju zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Inače, na usporenim snimcima iz Nuklearne elektrane Zaporožje vidi se da je plamen zahvatio jedan deo kompleksa. Prema rečima Dmitra Orlova, gradonačelnika obližnjeg Enerhodara „neprijateljsko granatiranje zgrade izazvalo je požar u nuklearnoj elektrani“.

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Grenholm rekla je da je razgovarala sa ukrajinskim kolegom i odlučila da aktivira američki tim za nuklearne incidente.

– Ruske operacije u blizini elektrane moraju da prestanu – rekla je ona.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare