NATO ODBIO UKRAJINU „Ne želimo da se rat prenese u druge zemlje Evrope“

Ministri spoljnih poslova NATO-a razgovarali su o „zoni zabranjenih letova“ iznad Ukrajine, ali su se složili da NATO avioni ne bi trebalo da lete iznad ukrajinskog vazdušnog prostora, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. 

Prethodno su ukrajinski zvaničnici tražili od NATO da uspostavi „zonu zabranjenih letova“ iznad Ukrajine.

Stoltenberg je naglasio da NATO ne traži rat sa Rusijom.

Govoreći u Briselu, on je rekao da je NATO „odbrambeni“ savez. 

– Naš osnovni zadatak je da zaštitimo naših 30 nacija. Mi nismo deo ovog sukoba i imamo odgovornost da obezbedimo da on ne eskalira i ne širi se van Ukrajine. To bi bilo još razornije i opasnije, uz još više ljudske patnje – rekao je on.

Upitan o napadu na nuklearnu elektranu u Zaporožju, generalni sekretar NATO-a je rekao: „Nepromišljene akcije oko nuklearne elektrane sinoć samo naglašavaju opasnosti ovog rata“.

– Rat je opasan, a opasnost od sukoba u vojnim operacijama oko nuklearne elektrane povećava – rekao je Stoltenberg.

Rusija koristi kasetne bombe u Ukrajini, kaže on.

– Videli smo upotrebu kasetnih bombi i videli smo izveštaje o upotrebi drugih vrsta oružja koje bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava – rekao je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je upozorio da će dani koji dolaze „verovatno biti gori“ jer se očekuje da će ruske snage doneti teže naoružanje i nastaviti sa napadima širom Ukrajine.

Govoreći nakon vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, Stoltenberg je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao „najgoru vojnu agresiju u Evropi decenijama”.

– Sa gradovima pod opsadom, granatirane su škole, bolnice i stambene zgrade. Bezobzirne akcije vođene su oko nuklearne elektrane sinoć i mnogi civili ubijeni ili ranjeni. Dani koji dolaze verovatno će biti gori, sa više smrti, više patnji i više razaranja – rekao je on, prenosi Blic.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare